Sondaj INSCOP: Majoritatea românilor, 70%, cred că în țară lucrurile se îndreaptă în direcția greșită

0
Publicat:

Cei mai mulți români, peste 70%, consideră că în țara noastră lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită. Un procent asemănător de oameni sunt de părere că și la nivel global se întâmplă același lucru, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP.

Majoritatea românilor cred că lucrurile merg în direcția greșită - Foto Pixabay
Majoritatea românilor cred că lucrurile merg în direcția greșită - Foto Pixabay

Un sondaj realizat de INSCOP, la comanda News.ro, arată că majoritatea românilor cred că lucrurile merg într-o direcție greșită atât în țară, cât și la nivel global. 

Dacă o treime dintre români spun că viața lor este mai bună decât în urmă cu cinci ani, peste 60% consideră că viața lor este mai grea decât acum cinci ani. 

Comparativ cu sondajul INSCOP din 2022, ponderea românilor care cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună a crescut uşor, în timp ce părerile cu privire la direcţia înspre care se îndreaptă lumea sunt constante. De asemenea, şi evaluarea calităţii vieţii din prezent comparativ cu situaţia din urmă cu 5 ani relevă o creştere a percepţiilor favorabile, comparativ cu măsurătoarea din 2022.”, a transmis Remus Stefureac, director INSCOP Research. 

Încotro se îndreaptă România 

Puțin peste un sfert dintre cei intervievați, 25,5% cred că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună (faţă de 20.8% în 2022). Dar 70.1% sunt pesimişti în legătură cu viitorul ţării (faţă de 74.5% în 2022). 

Persoanele optimiste sunt votanți ai Alianţei PSD-PNL, tinerii de 18-29 de ani, persoanele cu venituri mari şi foarte mari şi angajaţii la stat, porivit sursei citate. 

Un procent asemănător de persoane, respectiv 24%, consideră că lumea se îndreaptă într-o direcţie bună (faţă de 24.2% în 2022), în timp ce 70.6% sunt de părerea contrarie (68.9% în 2022). Cei care consideră că lumea merge într-o direcție bună sunt votanţii AUR, tinerii de 18-29 de ani, persoanele cu venituri foarte mari. 

Viața era mai bună acum cinci ani 

Oamenii consideră, în proporție de 60,4%, că viața este „mai grea” acum decât în urmă cu cinci ani. Iar 36,9% spun că viața lor este „mai bună” acum față de acum cinci ani. 

Cred în proporţii mai mari decât media că viaţa este mai bună în prezent decât în urmă cu 5 ani, votanţii Alianţei PSD-PNL, persoanele cu vârsta de 18-44 de ani, persoanele cu educaţie superioară, cele cu venituri mari şi foarte mari. 

Cum va fi în viitor? 

Oamenii sunt împărțiți aproape în mod egal când vine vorba de viitor, dacă 44.4% dintre români consideră că peste 5 ani viaţa lor va fi mai bună decât în prezent, 46.2% cred că va fi mai grea, iar 9.4% nu ştiu sau nu răspund. 

Cei care cred în proporţii mai mari decât media că viaţa va fi mai bună peste 5 ani decât în prezent votanţii AUR, tinerii de 18-29 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulere albe, şi cele cu venituri mari şi foarte mari. 

Un număr de 1.100 de persoane au participat la sondajul realizat între 22-29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului, de către INSCOP Research. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite