Soluţii pentru evitarea irosirii dozelor de vaccin anti-COVID. Unde pot să anunţe românii care nu pot ajunge la programare şi ce trebuie să facă medicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Personalul din centrele de vaccinare trebuie să sune oameni programaţi în zilele următoare, în cazul în care rămân doze de vaccin anti-COVID nefolosite. Este recomandarea secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, care spune că trebuie evitată irosirea vaccinului, dar prioritate trebuie să aibă cei din etapa curentă a campaniei de vaccinare.

Baciu a recomandat ca cei care nu pot ajunge la centrele de vaccinare în ziua în care au fost programaţi să anunţe acest lucru din timp, astfel încât cei responsabili cu vaccinarea să-şi poată desfăşura activitatea.

Anunţul poate fi făcut la call center, la numărul 021 414 44 25, a precizat el la Digi24.

Secretarul de stat spune că, în cazul în care sunt oameni care nu vin la programare, personalul din centrele de vaccinare ar trebui să-i sune pe cei programaţi în zilele următoare.

Baciu: Nu vrem să aruncăm doze sub nicio formă”

„Cred că în situaţii de genul acesta este important să ţinem cont de criteriile etice. Avem doze limitate de vaccin. Evident că nu dorim să le aruncăm sau să le irosim. Este important să le utilizăm, însă la fel de important e să le utilizăm corect, cuiva care face parte din etapa a doua”, a spus el.

„Cred că în fiecare centru de vaccinare s-a întâmplat o astfel de situaţie. Ştim ce trebuie să facem, apelăm pe cineva de-a doua zi. Nu vrem să aruncăm doze sub nicio formă”, a mai adăugat Andrei Baciu.

Întrebat dacă, în cazul în care nu este disponibil cineva din etapa a doua, poate fi vaccinată o persoană care se încadrează în a treia etapă, Baciu a răspuns: „Sunt peste 6 milioane de persoane, mi-e foarte greu să cred că nu găseşti pe cineva care se încadrează în etapa a doua”.

„Doar dacă ai demarat activitatea ieri într-un centru de vaccinare şi nu ai experienţă poate fi o surpriză. În rest, pentru centrele de vaccinare care vaccinează de mai mult timp, nu ar trebui să fie o surpriză şi să se întâmple astfel de situaţii”, a spus el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite