Sindicaliștii din casele de asigurări de sănătate amenință cu proteste masive

0
Publicat:

Angajații caselor de asigurări de sănătate județene și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au anunțat un protest cu întreruperea lucrului timp de două ore, pe 10 iulie.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Protestul va avea loc între 10.00 și 12.00 , potrivit unu comunicat al BNS unde sunt afiliate sindicatele în cauză. Protestul va cuprinde și angajații din Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranței Naționale și a Autorității Judecătorești.

”Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea și complexitatea activității prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat și reducerea drastică a numărului total de angajați, la nivel național, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane”, potrivit sursei mai sus citate.

Situația a ajuns într-un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidați, se mai spune în comunicat, întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaș de muncă. În câteva exemple, subliniem volumul impresionant de activitate desfășurat anual în sistemul CNAS/CAS.

”Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de rețete și 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultații în ambulatorii clinice și 8.000.000 de servicii medicale spitalicești”, conform aceleiași surse.

Programul Național de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din țară din sistemul public. În aceste condiții, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea și responsabilitatea activității.

Protestatarii atrag atenția că întârzierea rezolvării problemelor și întreruperea activității prin declanșarea conflictului de muncă va avea drept consecințe nedecontarea prestațiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare), va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanță și va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienții cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naționale de sănătate, pentru care medicația este vitală.

Serviciile furnizate de angajații CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naționale și europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale și eliberarea adeverințelor, nu vor putea fi prestate și nici cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite