Senatul adoptă proiectul privind monitorizarea exporturilor şi livrărilor intracomunitare de lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege iniţiat de Guvern referitor la instituirea unor măsuri temporare pentru monitorizarea exporturilor şi livrărilor intracomunitare de materiale lemnoase a fost adoptat, luni, de Senat, cu cu 57 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi 25 de abţineri, informează Mediafax.

„În vederea monitorizării exporturilor şi a livrărilor intra-comunitare de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestele şi lemn de foc încadrate în poziţiile tarifare 4.401, 4.403 şi 4.407 prevăzute în anexa Regulamentului UE nr. 995/2010 al PE şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor care revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn şi care sunt condiţionate de prezentarea avizului de însoţire a materialelor lemnoase, se instituie licenţă de supraveghere”, potrivit proiectului de lege.

Licenţa conţine elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienţa, încadrarea tarifară, sortimentul materialului lemnos, cantitatea exprimată în metri cubi, preţul de vânzare şi destinaţia, modalitatea de transport în afara ţării şi biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare. Ministerul Economiei, având avizul Ministerului Ecoomiei şi al Ministerului Mediului va fi organul care va emite licenâele pentru export şi livrări intra-comunitare. 

Proiectul prevede că, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare, toate exporturile şi livrările intra-comunitare de material lemnos trebuie să fie însoţite de licenţă. După ce Senatul, prima Camerp sesizată, a adoptat proiectul, acesta va fi transmis Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite