Scandalul dezinfectanţilor. Ministrul Sănătăţii a dispus un control la Institutul Oncologic Fundeni. Reacţia instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a dispus, marţi, efectuarea unui control la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB) privind contractele de achiziţii de dezinfectanţi. Managerul IOB a negat acuzaţiile, precizând însă să speră ca acest control să reflecte realitatea.

UPDATE Managerul Institutului, Nicolae Straja, a respins acuzaţiile din media. precizând că speră ca acest control să reflecte realitatea.

„Eu consider că este binevenit (n.r. controlul), pentru că în acest fel putem să lămurim anumite aspecte, să îi spunem aşa, elegant, controversate care au apărut în presă. (...) Bănuiesc că vine de mâine, o să vină de mâine probabil şi o să controleze toate aceste aspecte (n.r. Corpul de Control al MS). (...) Licitaţia veche s-a terminat, a început o altă licitaţie. În timpul desfăşurării acestei licitaţii, care nu este încă finalizată, pentru că au apărut cereri de clarificare din partea ANRMAP. În această perioadă, nemaiavând cine să facă curăţenie, îţi dă voie legea să faci o negociere pe perioada în care se finalizează licitaţia mare”, a explicat Straja, citat de Agerpres.

Acesta a mai precizat că principalele produse pentru institut sunt citostaticele, simptomaticele.

„Principalele elemente pentru noi reprezintă medicamentele — citostaticele, medicamentele simptomatice. Materialele sanitare reprezintă o componentă mai redusă. Materialele sanitare înseamnă tifon, vată, sonde, ace, seringi, dezinfectanţi, multe. (...) Fiecare urmăreşte să facă economii cât mai importante acolo unde se poate şi la astfel de contracte negociind şi mergând strict pe litera legii poţi să ajungi la nişte economii importante", a spus managerul.

De asemenea, Straja a mai spus că epidemiologul unităţii medicale ia probe periodic, conform cerinţelor în materie.

„Epidemiologul nostru ia periodic, conform cerinţelor Sanepidului, probe de peste tot. Nu au fost probleme. Îmi pare rău, este în concediu epidemiologul. Şi-a luat două zile după 1 mai", a declarat Dan Straja.

Directorul departamentului achiziţii al IOB, Eugen Băltăreţu, a spus că dezinfecţia nu este în totalitate făcută cu materiale de la Hexi Pharma.

„Peroxizi pentru lenjerie se folosesc de la o a treia firmă. Dezinfectanţii de la Hexi Parma, pentru suprafeţe mari — saloane, coridoare, săli de mese. Nu în totalitate sunt dezinfectate cu produse Hexi Pharma. La 21 (n.r. februaire) a avut loc deschiderea negocierilor. Au fost invitate patru firme, s-au prezentat doar trei. Pe 25 s-a atribuit contractul cu firma Medical Cleaning, pe 4 aprilie a avut loc deschiderea licitaţiei cu finalizare online", a afirmat directorul.

Potrivit acestuia, contractul a fost atribuit în urma evaluării şi a negocierii preţului final per metru pătrat.

„În urma evaluării şi negocierii, preţul final per metru pătrat a ieşit 4,5 lei. Acesta a fost preţul cel mai mic. Nu am cerut reţeta. Nu am cerut aşa ceva. Am cerut nişte rapoarte de încercări şi avizele MS. Eu asta le cer pentru veridicitatea ofertei tehnice. Pentru că poate să vină să îmi arate că are un produs frumos colorat şi apoi de mâine când i-am atribuit contractul să îmi vină cu alte produse. (...) De ceva timp s-a scos acea autorizaţie care se cerea de la producător sau importator în licitaţie", a susţinut Băltăreţu.

El a precizat că licitaţia „mare" se află doar în faza de evaluare.

„Este o licitaţie deschisă, postată pe SEAP. Deschiderea licitaţiei mari a avut loc pe 4 aprilie. Astăzi suntem în fază de evaluare, nu s-a desemnat niciun câştigător şi nici nu se intenţionează, aşa cum a apărut în presă, să se ia nu ştiu ce produse fără licitaţie. Licitaţia a fost în întregime publicată în SEAP. A fost verificată de ANRMAP, o poate verifica oricine", a arătat directorul de achiziţii.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că va trimite Corpul de Control la IOB

„Ministrul Sănătăţii a dispus Corpului de Control, astăzi, 3 mai 2016, efectuarea unei anchete în ceea ce priveşte contractele de achiziţii încheiate de Institutul Oncologic Bucureşti cu firma producătoare a dezinfectanţilor în cauză, dar şi cu alţi agenţi economici, care pot avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor”, potrivit unui comunicat emis marţi de Ministerul Sănătăţii.

Coform documentului citat, rezultatele anchetei Corpului de Control vor fi transmise Parchetului General. 

De altfel, ministrul Sănătăţii are în vedere extinderea anchetei pe marginea procedurilor de contractare şi achiziţii şi la alte unităţi spitaliceşti, se mai arată în comunicat.

Totodată, în cadrul unei videoconferinţe ce va avea loc miercuri, 4 mai, cu Direcţiile de Sănătate Publică din ţară, acestea vor comunica rezultatele primelor teste de autocontrol şi sanitaţie dispuse de ministrul Sănătăţii pe 28 aprilie.

Scandalul dezinfectanţilor Hexi Pharma

Acest scandal a izbucnit după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat pe site-ul său o anchetă ce avea la bază declaraţii şi documente furnizate de foşti angajaţi ai firmei Hexi Pharma din care reieşea că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.

De altfel, analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat că a fost dispus un control la spitale. 

Şi Hexi Pharma a anunţat că a demarat o anchetă internă „pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii”, iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.

Parchetul General s-a autosesizat

De altfel, procurorul general interimar, Bogdan Licu, a anunţat că procurorii s-au autosesizat în acest caz.

„Ne-am sesizat din oficiu cu privire la ancheta desfăşurată de domnul Tolontan. Am sesizat Secţia de urmărire penală pentru constituirea unui dosar în această cauză, fapt pentru care aduc mulţumiri mass-media pentru activitatea pe care o are”, a declarat Licu.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/scandalul-dezinfectantilor" target="_blank">View the story "Scandalul dezinfectanţilor Hexi Pharma " on Storify</a>]

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite