Scandal rusesc cu o pastilă de metadonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O activistă pentru drepturile consumatorilor de droguri a fost arestată într-un aeroport din Rusia şi eliberată după câteva zile. Femeia acuză autorităţile de înscenare şi şantaj.

Irina Teplinskaya, o activistă pentru drepturile consumatorilor de droguri din Rusia, a fost arestată pe aeroportul "Khrabrovo" din Kaliningrad, fiind acuzată de deţinere ilegală de metadonă. Incidentul a avut loc pe 18 august 2011, în momentul în care Teplinskaya se întorcea acasă, după trei luni de dezintoxicare la o clinică privată din Ucraina.
La câteva zile de la arestarea pe care activista o consideră a fi una "regizată" şi după mai multe plângeri şi sesizări trimise ONG-urilor europene, dar şi reprezentanţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, Irina Teplinskaya a fost eliberată, fără a i se oferi vreo explicaţie. Activista consideră areastarea sa o formă de răzbunare a autorităţilor, în condiţiile în care Teplinskaya a denunţat, în repetate rânduri, nepăsarea Guvernului de la Moscova faţă de situaţia consumatorilor de droguri din Rusia şi tratamentul crud la care aceştia sunt supuşi.

Blocată în aeroport

Imediat după arestarea din Kaliningrad, Irina Teplinskaya descria momentul reţinerii şi circumstanţele în care aceasta a avut loc, într-o scrisoare trimisă Fundaţiei "Andrei Rylkov".
"Mi-a fost frică că aşa ceva s-ar putea întâmpla de când am început lupta juridică împotriva Guvernului de la Moscova. În februarie 2011, am făcut o cerere către Ministerul Sănătăţii pentru a beneficia de un tratament împotriva dependenţei de droguri sub forma unei terapii de substituţie cu opioide, bazându-mă pe situaţia mea medicală din 1983 şi până astăzi. Cererea mi-a fost respinsă, pe motivul că o astfel de terapie este interzisă în Rusia. Am declarat apel, care mi-a fost din nou respins. Urma să fac o serie de cereri către Curtea constituţională din Rusia şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, însă din 14 mai şi până în 18 august am început reabilitarea într-o clinică din Ucraina, astfel încât i-am instruit pe apropiaţii mei să le redacteze şi să le trimită.
Ieri (n.r. - 18 august 2011), am aterizat de la Kiev la ora 14.45 şi la controlul paşaportului am înţeles că ceva nu era în regulă. Nu mi se permitea intrarea pe teritoriul rusesc. Patru bărbaţi îmbrăcaţi în civil şi patru femei din serviciile aeroportului mă aşteptau în zona de securitate. Cei patru bărbaţi în civil s-au prezentat ca fiind ofiţeri ai Serviciului Federal de Securitate şi mi-au spus că voi fi percheziţionată".

Pastila din punga de plastic

"Am fost adusă într-o cameră. Mi-au căutat în bagaje, însă nu au descoperit nimic. Le-am spus că urmează să mai ridic un bagaj. L-au ridicat ei şi au reluat căutarea. Au redactat un raport al interogatoriului, după care am fost dusă din nou într-o cameră, dezbrăcată la pielea goală şi perchiziţionată amănunţit de către două angajate ale aeroportului. Din nou, nu au găsit nimic. Ultimul lucru pe care-l mai aveam asupra mea era o pungă de plastic, în care se aflau două prăjituri pe care le cumpărasem de la Kiev. Deşi prăjiturile fuseseră scoase, iar punga era transparentă şi goală, am fost surprinsă când cei de la aeroport mi-au cerut-o. Unul dintre bărbaţi a desfăcut-o şi din ea a căzut o pastilă.
Am dat o declaraţie scrisă, în care am explicat că pastila respectivă nu este a mea. Am fost controlată suplimentar până la 22.30. Mi s-a spus că pastila respectivă este metadonă. Paşaportul mi-a fost reţinut, astfel încât nu mai pot părăsi Rusia. Vreau să adaug că în cele două luni petrecute în Ucraina, nu am consumat metadonă, narcotice sau alte substanţe halucinogene. Reabilitarea mea a avut loc printr-o metodă ce nu implică folosirea vreunei pastile. Sunt gata să fac toate testele necesare pentru a-mi proba nevinovăţia", încheie Teplinskaya.

În conflict cu autorităţile

În ultimii ani, Irina Teplinskaya s-a aflat într-un permanent conflict cu autorităţile ruseşti. Miza criticilor acesteia s-a legat de refuzul Guvernului de la Moscova de a legaliza tratamentul consumatorilor de droguri prin terapia de substituţie cu opioide. Acest procedeu medical presupune înlocuirea consumului de droguri prin injectarea, în cantităţi mici şi sub o permanentă supraveghere medicală, a unor substitute precum metadona. Metoda, interzisă în prezent în Rusia, dar şi în România, este folosită pe scară largă în majoritatea ţărilor europene, cu rezultate extrem de bune.
Potrivit presei internaţionale, în februarie 2011, Irina Teplinskaya s-a întâlnit la sediul Naţiunilor Unite cu Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului căruia i-a povestit despre abuzurile la care sunt supuşi consumatorii de droguri din Rusia. Tot presa internaţională a relatat că în Rusia există o întreagă listă de activişti în domeniu, nume precum Artyem Loskutov, Denis Matveev, Taisia Osipova sau Valentin Urusov, care au fost condamnaţi la închisoare, în timp, de către autorităţile statului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite