Salariile medicilor rezidenţi nu vor fi mărite în 2013. Aceştia ar putea primi burse cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolăescu nu face promisiuni medicilor rezidenţi. Salariile lor vor stagna în 2013 FOTO Adevărul
Nicolăescu nu face promisiuni medicilor rezidenţi. Salariile lor vor stagna în 2013 FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că nu are posibilitatea de a creşte salariile rezidenţilor în 2013, însă, prin reorganizarea sau restructurarea sistemului, banii rămaşi ar putea fi folosiţi în acest scop. Ministrul a fost prezent la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România (CMR).

„Nu avem posibilitatea creşterilor de salarii în 2013, dar vă readuc aminte declaraţia domnului prim-ministru, că toţi banii din reorganizare şi restructurare rămân la nivelul sănătăţii. Dacă rămân toţi banii pe care i-am estimat, vom discuta cu Ministerul Finanţelor să-i putem duce spre o eventuală creştere a salariilor rezidenţilor. Poate, spun poate. Că va fi o creştere cu 10%, că va fi cu 13%, mi-e greu să spun. Să închidem subiectul de reorganizare şi restructurare, să vedem ce bani rămân şi apoi putem face o discuţie”, a spus ministrul Sănătăţii, la adunarea CMR cu tema Relaţia medic-pacient în România.

Statul a pierdut peste 226 de milioane de euro prin plecarea din ţară a aproximativ 20.000 de medici în ultimii ani, după cum a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR. Potrivit acestuia, medicii rezienţi aleg să plece din ţară nu doar din cauza veniturilor insuficiente, ci şi a modului în care sunt trataţi.

Burse cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei pe lună pentru medicii rezidenţi

Mulţi dintre cei care migrează au specializări deficitare în România, ceea ce a generat noi cheltuieli, pentru formarea altor echipe, spune preşedintele CMR, profesorul Vasile Astărăstoae.

Pentru formarea unui medic timp de şase ani, statul cheltuieşte aproximativ 30.000 de lei, iar pentru specializarea acestuia, încă 21.000 de lei, adică aproximativ 51.000 de lei în total, a adăugat specialistul.

Prezent la eveniment, ministrul delegat pentru Cercetare şi Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu,a spus că la Educaţie există un miliard de euro în programul POSDRU, din care s-ar putea aloca burse pentru rezidenţi, însă trebuie găsită modalitatea ca universităţile de medicină să aplice la proiecte.

"Am cerut universităţilor, vă cer şi dumneavostră, azi, să vă înscrieţi în acest proiect. Am putea acorda rezidenţilor burse cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei pe lună. Putem vorbi de triplarea veniturilor, dar este o singură problemă: rezidenţii trebuie să fie în subordinea univeristăţilor", a adăugat Costoiu.

Spitalele clinice ar putea trece în subordinea universităţilor de medicină şi farmacie

In ceea ce priveşte spitalele clinice, acestea ar putea să treacă în subordinea universităţilor de medicină şi farmacie.

"Misiunea de a pregăti viitorii medici, de a da o calitate profesională rezidenţilor, chiar mai accentuată, nu se poate face decât în universitate. Suntem în faza de a lua o decizie extrem de importantă pentru România: să ducem în subordinea universităţilor spitale clinice, astfel încât acolo să se desfăşoare un proces integrat între pregătire şi muncă", a explicat ministrul Sănătăţii.

Şi profesorul Astărăstoae a menţionat că măsura ar fi binevenită, pentru că universităţile dispun de forţa financiară necesară pentru a face investiţii masive în spitale. Spre exemplu, Universitatea de Medicina şi Farmacie din Iaşi a investit bani în Institutul Oncologic din capitala Moldovei.

În universităţi urmează să fie introduse şi cursuri de comunicare, la nivel de licenţă, dar şi în timpul rezidenţiatului, a explicat Nicolăescu. „Vrem să avem o mai bună comunicare între medic şi pacient, între medic şi familia pacientului. De aceea, cred că ar fi necesară introducerea unor cursuri de comunicare în timpul licenţei şi în rezidenţiat. Acestea vor ajuta la îmbunătăţirea realaţiei medic-pacient”, a spus ministrul.

Din ce în ce mai des, neîncrederea devine elementul crucial al relaţiei, potrivit unui studiu al Colegiului Medicilor din România. O problemă, spune profesorul Astărăstoae, este lipsa de respect pe care pacienţii o au faţă de medicii curanţi, dar şi a campaniilor negative din mass-media.

Legea prin care medicii vor fi plătiţi în funcţie de performanţă e în lucru

De asemenea, Eugen Nicolăescu a vorbit despre proiectele Ministerului Sănătăţii pentru 2013. Printre acestea se numără  reorganizarea spitalelor şi modificarea statutului medicilor, astfel încât aceştia să nu mai fie consideraţi bugetari.

„Politicile publice trebuie să se schimbe în acest domeniu. Să regândim statulul medicului şi din punct de vedere al salarizării. Am declanşat procedura prin care avem un grup de lucru ce pregăteşte proiectul privind reorganizarea şi restructurarea, partea cea mai complicată, «nuca», după cum se spune, adică spitalul, acolo unde avem mulţi medici, mulţi asistenţi, dar care trăiesc pe lefuri de nimic. Este un sistem care nu este controlat cum trebuie, în care mulţi îşi fac de cap, drept pentru care am spus să vedem cum putem schimba statulul spitalului şi statulul medicului, astfel încât să fie medici care să ia mii de euro pe lună pentru că muncesc şi medici care ia foarte puţin pentru că nu muncesc. Astfel, relaţia medic-pacient se poate aşeza pe un palier de normalitate”, a explicat Nicolăescu.

Nicolăescu: „Vom stabili criterii pentru treptele de salarizare!”

În noul sistem, medicul ar avea mai multe opţiuni, respectiv să lucreze exclusiv în spital sau având contract cu diverse unităţi sanitare.

„Dacă schimbăm statulul medicilor, trebuie să vedem cum o facem. Poate (medicul - n.r.) vrea să fie angajatul unui spital, poate nu vrea să meargă pe la mai multe spitale. Deci un medic poate să fie angajatul exclusiv al spitalului, şi atunci trebuie să vedem cum îl plătim pe medicul acela ca să stea acolo, să fie motivat să muncească pentru acel spital. Atunci, nu va mai fi nevoie să avem grilă de salarizare bugetară. Sau să îi putem oferi posibilitatea medicului să lucreze într-o secţie privată a acelui spital. Un medic poate să-şi desfăşoare activitate independent, ca profesionist, pe baza autorizării de liberă practică dată de CMR. De asemenea, un medic poate lucra part-time la un spital şi la alte nu ştiu câte cabinete, sigur, respectând circuitele etice cu plimbarea pacienţilor”, a explicat demnitarul.

Nicolăescu a mai spus că ministerul Sănătăţii va stabili, în perioada următoare, criteriile pentru stabilirea salariilor din sistem. „Să vedem ce criterii stabilim pentru treptele de salarizare. Salariile vor ţine cont de multe criterii, printre care profesionalism, performanţă. Pentru unii, s-ar putea ca salariile să scadă, dar probabil nu sub un anumit prag. Noi ne-am propus să terminăm proiectul în vară, iar apoi să intre în debzbatere publică până în toamnă şi apoi să fie aplicat”, a declarat ministrul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite