Preşedintele Colegiului Medicilor din România: „Medicii vor pleca în masă! Mai grav e că nu doresc să revină în România sub nicio formă!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un studiu calitativ coordonat de UMF Iaşi arată că medicii români din străinătate nu vor să revină acasă FOTO Adevărul
Un studiu calitativ coordonat de UMF Iaşi arată că medicii români din străinătate nu vor să revină acasă FOTO Adevărul

Medicii români care au plecat în străinătate nu doresc să se mai întoarcă sub nicio formă în ţară, spune profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR). Puţinii care o fac vin înapoi din considerente legate de familie sau pentru că nu au reuşit să se adapteze condiţiilor din afară, arată un studiu calitativ derulat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa„ Iaşi.

Studiul ia în calcul motivele pentru care tot mai multe cadre medicale aleg străinătatea şi compară date din Franţa, România şi Marea Britanie.

„S-a evidenţiat că în condiţiile în care în România nu există nici cea mai mică intenţie de a schimba optica cu privire la medici, aceştia vor pleca în masă. Este o decizie care se ia greu de către cei care pleacă, dar majoritatea se adaptează foarte uşor la sistemele de sănătate în care lucrează, chiar dacă ele sunt diferite faţă de cel românesc. Ceea ce este mai grav e că nu mai vor să revină„, a explicat pentru adevarul.ro prof. Vasile Astărăstoae.

Potrivit statisticilor furnizate de Colegiul Medicilor din România, peste 14.000 de medici au părăsit ţara începând cu 2007. Lipsa acută de cadre medicale se simte, însă, pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Sistemele de sănătate din străinătate suferă de lipsă de personal calificat

„Toate sistemele de sănătate din străinătate suferă de lipsă de personal calificat la ora actuală şi caută profesionişti în ţări ca România, care produce medici buni, dar nu le oferă şansa de a se dezvolta”, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Specialistul susţine că dacă nu vor apărea modificări structurale majore în sistem şi în societatea românească deopotrivă, fenomenul migraţiei nu poate fi stopat. Medicul e sceptic şi în privinţa legii care recunoaşte studiile efectuate de medici în străinătate. Actul normativ, deşi există de vreo patru luni, nu poate fi aplicat în lipsa normelor, la care Ministerul Sănătăţii lucrează în momentul de faţă.

„Acea lege poate să aibă un efect punctual, pe câteva cazuri, dar la nivel statistic nu va avea niciun efect. Numărul celor care se vor întoarce este nesemnificativ faţă de numărul medicilor care vor pleca. Se vor întoarce cei care, din anumite motive, nu se adaptează. Cu alte cuvinte, cât timp nu vom construi un sistem care să fie centrat pe respect şi pe etică, medicii nu se vor întoarce”, a adăugat medicul.

Românii nu vor fi trataţi de medici care nu au o pregătire corespunzătoare

Referitor la posibilitatea ca românii să fie trataţi de medici care nu provin de pe teritoriul Uniunii Europene, prof. Astărăstoae spune că nu pot fi acceptaţi decât medici care să aibă un anumit standard de pregătire admis de blocul european.

“Facem parte, vrem nu vrem, dintr-un anumit club numit Uniunea Europeană care impune anumite standarde, inclusiv în sistemul de sănătate şi nu putem să primim medici din alte ţări în care învăţământul medical nu este considerat a fi performant”, a conchis prof. Astărăstoae.

În anul 2012, Colegiul Medicilor din România a semnat o declaraţie prin care a solicitat, printre altele, mărirea salariilor rezidenţilor, dar şi eliminarea cadrelor medicale din categoria bugetarilor. Zilele trecute, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a explicat că medicii nu vor mai avea statut de bugetari, vor putea să îşi negocieze salariul în afara grilei de salarizare şi vor avea trei alternative pentru a-şi exercita meseria.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite