Românii care se pot pensiona în această toamnă. Ce spune noua lege intrată recent în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la egalizarea vârstei standard de pensionare între femei și bărbați, un proces care se produce etapizat, femeile pot în continuare să se pensioneze la limită de vârstă la mai puțin de 65 ani. Când pot face asta depinde de data nașterii și de stagiul de cotizare contributiv.

Vârsta de pensionare încă este diferită între femei și bărbați FOTo: Shutterstock
Vârsta de pensionare încă este diferită între femei și bărbați FOTo: Shutterstock

Data foarte clară privind momentul la care o femeie aflată în prag de pensie se poate pensiona este redată în Anexa nr. 5 din legea 360/2023 (noua lege a pensiilor). În această anexă se regăsesc: luna și anul nașterii; luna și anul pensionării, vârsta asiguratului la ieșirea la pensie; stagiul complet de cotizare contributiv (ani/luni); stagiul minim de cotizare contributiv (ani/luni).

În octombrie 2024, luna în care ne aflăm, se pot pensiona la limită de vârstă femeile care au vârsta de 62 ani și 3 luni (sunt născute în iulie 1962). Stagiul complet de cotizare contributiv în cazul lor este 32 ani și 9 luni, iar stagiul minim de cotizare contributiv este 15 ani (stagiul minim de cotizare contributiv rămâne neschimbat indiferent de sex, vârstă).

În noiembrie 2024 se pot pensiona femeile născute în luna august 1962. Stagiul complet de cotizare în cazul lor este de 32 ani și 9 luni. Femeile născute în septembrie 1962 se vor putea pensiona în ianuarie 2025, când vârsta standard de pensionare pentru femei deja crește la 62 ani și 4 luni, iar stagiul complet de cotizare contributiv, la 32 ani și 10 luni.

Lucrurile sunt mult mai simple în cazul bărbaților, aceștia putându-se pensiona la limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 ani, dacă au contribuit minimum 15 ani la sistemul public de pensie.

Date pensionare 2024, 2025 și 2026, pentru femei (din Anexa 5)
Date pensionare 2024, 2025 și 2026, pentru femei (din Anexa 5)

Datele din tabel reprezintă: luna și anul nașterii; luna și anul pensionării, vârsta asiguratului la ieșirea la pensie; stagiul complet de cotizare contributiv (ani/luni); stagiul minim de cotizare contributiv (ani/luni).

Dacă, în schimb, se află în situația în care au depășit cu cinci ani limita stagiului complet de cotizare contributiv  - care este de 35 ani pentru ei (prin urmare au cel puțin 40 ani stagiul de cotizare contributiv), se pot pensiona tot la limită de vârstă, cu cel mult cinci ani mai devreme, explică purtătoarea de cuvânt a Casei de Pensii Olt, Claudia Măldăreanu. Aceeași posibilitatea o au și femeile, respectiv să fi depășit cu minimum 5 ani stagiul complet de cotizare contributiv (ATENȚIE, cei cinci ani peste stagiul complet contributiv pot fi perioadă contributivă sau necontributivă) și să mai aibă cel mult 5 ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare (date conform Anexei 5).

Pensionarea anticipată, posibilă, dar cu penalizare

În cazul persoanelor care mai au cel mult cinci ani până la atingerea vârstei standard de pensionare și au depășit cu mai puțin de cinci ani stagiul complet de cotizare contributiv (care este de 35 ani la bărbați și conform datelor din anexa 5 din L360/2023 pentru femei), există varianta pensionării anticipate. Dacă au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la un an, punctul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare este 0,40. Dacă au depășit stagiul complet de cotizare cu un an până al doi ani, procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare este 0,35. Pentru perioada între 2 și 3 ani lucrați peste stagiul complet de cotizare, pensionarea se poate face înainte de împlinirea vârstei standard cu o penalizare de 0,30 % pentru fiecare lună de anticipare, pentru perioade între 3 și 4 ani lucrate peste stagiul complet contributiv penalizarea este de 0,25% pentru fiecare lună de anticipare și pentru perioade între 4 și 5 ani, de 0,20% pentru fiecare lună rămasă până la atingerea vârstei standard de pensionare.

Condițiile privind pensionarea anticipată sunt prevăzute de articolul 58 din legea 360/2023, astfel:

(1) Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, prevăzut în anexa nr. 5, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.

(2) La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021, cu modificările ulterioare, precum şi ale art. 6 alin. (2) şi (3) din prezenta lege.

(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 4. (n. red. – redat mai jos)”.

image
Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite