România va fi membră a unei platforme de transplant privind marile urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coordonatorul Programului naţional de transplant, dr. Victor Zota, a anunţat joi că Spitalul Fundeni va deveni în câteva luni partener al unei platforme de transplant, prin intermediul căreia se pot asigura organe în cazul marilor urgenţe.

„O să fim membrii unei platforme italieneşti care îşi propune să rezolve pentru toată Europa de est marile urgenţe — copiii, pacienţii hiperimunizaţi, rejecturile hiperacute. Există această platformă nou creată, pe baza unui proiect european în care Spitalul Fundeni este partener — se încheie acum proiectul — în care dacă ai o mare urgenţă pui cererea pe această platformă. De exemplu: Am nevoie de un ficat şi în acelaşi timp ţările care sunt membre — sunt vreo zece sau 12 ţări — oferă organele care nu pot fi folosite în sistemul intern de transplant”, a declarat Zota, citat de Agerpres.

Agenţia Naţională pentru Transplant din Bulgaria şi-a exprimat intenţia de a colabora cu România în acest sens şi mai există o colaborare permanentă cu Republica Moldova.

„Avem o colaborare permanentă cu Republica Moldova, probabil că se va intensifica şi anul acesta şi în anul care vine. Ei mai au de clarificat nişte probleme legate de legislaţia lor internă, în special în privinţa exportului de organe, ţesuturi. (...) Eu sper ca în a doua jumătate a anului deja să demarăm aceste colaborări”, a completat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite