România sub ape: peste 300 de curţi au fost inundate. Codul portocaliu de inundaţii, extins în zece judeţe. Ninsoare intensificată în 36 ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineaţă, o avertizare de Cod galben de ninsori, ploi şi vânt, valabilă de luni, de la ora 23.00, şi până miercuri, ora 10.00. Sunt vizate 30 de judeţe din ţară. Şi hidrologii au extins Codul portocaliu de inundaţii, iar vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat că peste 300 de curţi au fost inundate în ultimele trei zile, circulaţia fiind întreruptă pe cinci drumuri naţionale şi judeţene.

UPDATE „Avem pâraie care produc deja inundaţii. Începând din această noapte până miercuri la prânz sunt cantităţi care pot ajunge la 50 de litri pe metru pătrat în 36 de ore. În zona de munte şi de deal şi în Moldova va ninge, la munte va fi strat de zăpadă de 15 centimetri, în sud sunt probleme. Începând de joi va apărea şi soarele, sunt deja 28 de zile de când nu a mai apărut soarele la Bucureşti”, a declarat Ion Sandu, directorul ANM, cu ocazia Comandamentului de iarnă de la Guvern.

„Avem trei avertizări pe trei intervale distincte. Ca urmare a precipitaţiilor care vor urma din nou în jumătatea de sud a ţării avem Cod portocaliu. Situaţia se poate agrava de mâine până pe 11.12 ca urmare a precipitaţiilor pe care le aşteptăm şi care pot depăşi 40 de litri pe metru pătrat. Cod portocaliu vom avea afectate posibil râuri din 10 judeţe din sudul ţării”, au declarat reprezentanţii Apelor Române.

300 de curţi şi anexe au fost deja inundate

Şi vicepremierul Gabriel Oprea a precizat că în urma inundaţiilor peste 300 de curţi au fost inundate. Sub ape sunt şi aproape 1.500 de terenuri, efectele fiind resimţite în 26 de localităţi.

„În ultimele trei zile de când au fost emise avertizări, am mobilizat echipaje ISU în toate judeţele aflate sub Cod galben şi Cod portocaliu. Efecte au fost în 26 de localităţi. Au fost inundate 4 locuinţe în Argeş şi 15 fântâni din Tătăreşti. În Teleorman sunt îngreunate căutările în cazul unui copil dispărut, tot din cauza viiturilor. În urma precipitaţiilor, 300 de curţi şi anexe au fost inundate şi 1.493 de terenuri se află sub ape”, a declarat Oprea.

Potrivit acestuia, peste 46.800 de pompieri şi poliţişti au ajutat la scoaterea apei din localităţile inundate. „Există posibilitatea să luăm măsuri de evacuare preventivă a populaţiei. Unde există riscuri, prefecţii vor pune la dispoziţia ISU situaţia cu persoanele care necesită asistenţă medicală permanentă. De asemenea, în judeţele unde sunt anunţate lapoviţă şi ninsori se va verifica starea drumurilor, astfel încât şoferii să evite drumurile”, a conchis vicepremierul.

UPDATE Codul portocaliu de inundaţii emis de hidrologi a fost extins, până joi la ora 14.00, în zece judeţe din sudul ţării - Mehedinţi, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov.

Începând de marţi, ora 06.00, avertizarea vizează râurile din bazinele hidrografice: Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Motru şi unii afluenţi mici ai Jiului din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, Jiu pe sector Filiaşi-Podari (judeţele Gorj şi Dolj), Olteţ şi afluenţii mici ai Oltului inferior din judeţele Vâlcea, Gorj, Dolj şi Olt, Călmăţui, Vedea superioară amonte Văleni, Teleorman şi pe alţi afluenţi mici ai râului Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Neajlov, Sabar şi alte râuri mici din bazinul inferior al Argeşului (judeţele Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov).

Tot în intervalul marţi, ora 6.00 - joi, ora 14.00, vor fi sub cod galben râurile din bazinele hidrografice: Jiu pe sectoarele Sadu-amonte Filiaşi şi aval Podari, precum şi pe afluenţii Jiului din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, Vedea aval Văleni (judeţul Teleorman), Argeş şi afluenţii săi din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa-bazin mijlociu (judeţele Dâmboviţa şi Prahova).

UPDATE Membrii comandamentului de iarnă au anunţat că se reunesc luni la Palatul Victoria, la ora 15.00.
 

Potrivit specialiştilor, în intervalul menţionat, aria precipitaţiilor se va extinde dinspre sud, cuprinzând treptat majoritatea zonelor. În Oltenia şi în Muntenia va ploua continuu şi se vor cumula cantităţi de apă cuprinse în general între 25 şi 50 de litri pe metru pătrat.

În Moldova, în cursul nopţii de luni spre marţi, vor fi precipitaţii slabe, mai ales ploaie şi burniţă care local vor depune polei, apoi ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, cu precădere în dealurile subcarpatice. 

În zonele montane şi submontane va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, ce va depăşi local 15-20 de centimetri, în special în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. 

Vântul se va intensifica în sud-estul ţării, unde rafalele vor depăşi 55-60 de kilometri pe oră, dar izolat şi pe crestele montane unde trecător va viscoli sau spulbera zăpada.

ANM a precizat că precipitaţii mixte vor fi posibile pe suprafeţe mici şi în regiunile sudice şi centrale.

Judeţele afectate de avertizarea de Cod galben de ninsori, ploi şi vânt sunt Ilfov (inclusiv municipiul Bucureşti), Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Covasna, Harghita, Mureş, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu,

image
Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri