România, la coada Europei privind calitatea aerului. Ce țară din Europa are cel mai curat aer

0
Publicat:

România stă foarte prost în ceea ce privește calitatea aerului. O confirmă și raportul global pentru 2023 realizat de către IQAir, o organizație elvețiană pentru calitatea aerului, ce analizează zilnic date de la peste 30.000 de stații de monitorizare de pe tot globul.

Mașinile vechi, o cauză principală a aerului poluat din România FOTO Denis Grigorescu
Mașinile vechi, o cauză principală a aerului poluat din România FOTO Denis Grigorescu

IQAir a analizat datele din 134 de țări și regiuni de pe toată planeta. Și, conform numeroaselor date analizate, România nu respectă limita recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru micile particule în suspensie expulzate de mașini, camioane și procese industriale.

Mai precis, este vorba de norma pentru PM2,5, un tip de particule microscopice de funingine cu o lățime mai mică decât cea a unui fir de păr uman. Atunci când sunt inhalate, aceste particule pot produce numeroase probleme de sănătate și decese, riscând să aibă implicații foarte grave pentru populație.

După cum precizează specialiștii de la IQAir, norma pentru PM2,5 este de peste trei ori mai mare în România comparativ cu limita stabilită de către Organizația Mondială a Sănătății privind calitatea aerului. Mai precis, România este la coada Europei privind calitatea aerului, fiind una dintre cele mai poluate țări din Europa, alături de alte șase țări: Moldova, Albania, Grecia, Turcia, Serbia și Muntenegru. La polul opus, țările din Europa unde este cel mai curat aer sunt Islanda (pe primul loc), Estonia și Finlanda. În raportul IQAir a fost analizată calitatea aerului din 42 de țări din Europa.

Comuna cu cel mai curat aer din românia

Conform raportului întocmit de către elvețienii de la IQAir pentru 2023, cel mai curat aer din România este în comuna Tomești, din județul Iași, în timp ce localitatea cea mai poluată din țara noastră este comuna Sântana de Mureș, din județul Mureș.

După cum spun experții de la IQAir, una dintre cele mai mari cauze ale poluării ridicate din România este reprezentată de numărul foarte mare de autoturisme vechi: 50% dintre mașinile ce circulă în țara noastră au peste 19 ani vechime, în timp ce 79% dintre mașini au o vechime mai mare de 11 ani.

În raportul întocmit de către IQAir pentru anul trecut se mai arată că numai șapte țări respectă standardele Organizației Mondiale a Sănătății privind calitatea aerului. Concret, este vorba de Mauritius, Islanda, Grenada, Noua Zeelandă, Australia, Estonia și Finlanda.

Cele mai poluate țări din lume sunt Bangladesh, Pakistan și India, după cum se specifică în amplul raport întocmit pentru 2023 de către IQAir.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite