Românii din zone poluate permanent se pot pensiona cu doi ani mai devreme, fără penalizări. Lista completă a localităților

0
Publicat:

În vara anului 2023, a fost promulgată legea ce extinde numărul persoanelor din zonele afectate de poluare permanentă care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără niciun fel de penalizare.

Pitești, unul dintre orașele poluate ale României FOTO Denis Grigorescu
Pitești, unul dintre orașele poluate ale României FOTO Denis Grigorescu

Numai că legea nu a fost mediatizată aproape deloc, așa încât sute de mii de români care locuiesc în zone poluate nu știu că se pot pensiona cu doi ani mai devreme fără penalizare. Inițial, prin Legea 263/2010, erau doar câteva localități, precum Copșa Mică și Zlatna.

De anul trecut, lista a fost extinsă la 143 de localități din toată țara și pe o rază de opt kilometri în jurul localităților unde se află siturile contaminate. Cele mai multe localități sunt în Hunedoara (21) și Gorj (18).

Iar ca o dovadă că românii nu știu de această lege este faptul că până acum sunt doar 1.857 de beneficiari. Cei mai mulți sunt din Mureș (197), Prahova (166) și Bacău (135).

Conform unor statistici neoficiale, peste 200.000 de români ar trebui să beneficieze de această facilitate legală.

O condiție esențială pentru a se putea pensiona cu doi ani mai devreme este ca respectivele persoane să fi locuit minimum 30 de ani în zonele afectate de poluarea permanentă.

„Adevărul” a obținut de la Casa Națională de Pensii lista completă a localităților afectate de poluare permanentă și ai căror locuitori se pot pensiona mai devreme, precum și lista documentelor ce trebuie depuse pentru a se pensiona cu doi ani mai devreme.

Persoanele din localitățile poluate se pot pensiona anticipat fără penalități FOTO Denis Grigorescu
Persoanele din localitățile poluate se pot pensiona anticipat fără penalități FOTO Denis Grigorescu

Conform legii, „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurării benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, pe o rază de opt kilometri în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”.

Lista completă a localităților

Iată mai jos lista orașelor și comunelor ale căror locuitori se pot pensiona cu doi ani mai devreme.

Este vorba, așa cum se precizează în textul legii, de municipiile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi de alte aproape 140 de localități din toată țara. Le prezentăm defalcat pe județe.

Alba: Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocna Mureş, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna; Arad: Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu; Argeș: Piteşti; Bacău: Bacău, Comăneşti şi Oneşti; Bihor: Băiţa; Bistrița-Năsăud: Maieru, Rodna şi Şanţ; Brașov: Codlea, Crizbav, Făgăraş, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou şi Victoria;

Brăila: Brăila, Chişcani şi Tichileşti; Caraș-Severin: Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa;

Cluj: Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda; Constanța: Năvodari; Covasna: Baraolt; Dâmbovița: Târgovişte şi Titu; Dolj: Işalniţa; Galați: Galaţi;

Giurgiu: Clejani, Giurgiu; Gorj: Letca Nouă, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni şi Urdari; Harghita: Bălan, Borsec, Corbu, Jolotca, Sândominic şi Tulgheş;

Hunedoara: Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Răchitova, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Vaţa de Jos, Veţel, Vulcan; Ialomița: Ciulniţa şi Slobozia; Maramureș: Băiuţ, Borşa, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur; Neamț: Grinţieş şi Săvineşti;

Prahova: Brazi, Comarnic, Floreşti, Ploieşti şi Valea Călugărească; Teleorman: Videle; Suceava: Broşteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei; Timiș: Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti; Tulcea: Mina Altân Tepe şi Tulcea; Vâlcea: Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea.

Documentele în baza cărora se stabilesc drepturile de pensie anticipată parțială se regăsesc la art.76 alin (1) din HG nr.257/2011 - Normele de aplicare ale Legii nr.263/2010, în plus fiind necesară și prezentarea adeverinței-tip eliberată de serviciul public comunitar de evidență a persoanelor competent, potrivit modelului prevăzut în anexa nr.5 la HG nr.257/2011.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite