Riscă o amendă de 50.000 de lei după ce împrumutat bani pentru operația unui copil. Cazul a stârnit o furtună pe internet

0
Publicat:

Proprietarul unui mic magazin alimentar a vrut să ajute o femeie cu patru copii și i-a permis să cumpere „pe caiet” hrană pentru familia ei, dar i-a dat și bani pentru operația unuia dintre copii. „Răsplata” nu s-a lăsat mult așteptată, iar acum are probleme cu poliția.

Fotografie ilustrativă. FOTO: Arhivă Adevărul
Fotografie ilustrativă. FOTO: Arhivă Adevărul

Când a acceptat să ajute o femeie din satul său și i-a permis să cumpere mâncare pe credit, patronul unui mic magazin nu și-a făcut prea multe griji.

Femeia i-a promis că va achita totul la întoarcerea soțului ei, care lucrează în străinătate, apoi i-a explicat că unul dintre copii are nevoie de o operație, însă evident că nu avea bani pentru asta.

Impresionat de dificultățile ei, proprietarul magazinului a decis să o împrumute cu 2.000 de lei, însă totul avea să se întoarcă împotriva sa, așa cum a relatat într-o postare pe grupul de Facebook Avocatul Online.

„Am următoarea problemă: avem un magazin la țară unde metoda caietul este cel mai des întâlnită. Cum nu toată lumea are bani mai vin unii și alții sa ceară la caiet... Așa acum vine și problema mea. Vine una cu 6 copii cumpără în mai multe rânduri. Bărbatul ei muncește în afară, toate bune și frumoase. Înainte de sărbători vine face cumpărături de vreo 4.500 lei la caiet. Și 2.000 de lei îi dau împrumut pentru o operatie pentru un copil, cu promisiunea că la sărbători, când vine barbatul ei acasă, îmi da banii”, începe postarea.

„Banii mei, pauză”

Evident, femeia nu s-a ținut de cuvânt și nu i-a returnat decât o mică parte din datorie.

„Nu s-a ținut de cuvânt, mi-a adus 1.000 de lei după Anul Nou. Soțul l-a sunat pe al ei bărbat și să vezi surpriză: el nu știa nimic de datoriile ei. A urmat scandal cu ea, a alungat-o de acasă, dar după vreo două săptămâni a venit înapoi la el. Banii mei, pauză”, mai scrie ea.

Însă problemele nu s-au oprit aici. „Soțul meu acum câteva zile când a văzut-o că ieșea cu bagaje de la alt magazin s-a dus la ea la poartă și a înjurat-o să-mi dea banii. Astăzi am fost căutați de poliție, cum doamna în cauza i-a făcut plângere pentru că a înjurat-o și a amenințat-o din cauza datoriei. Acum întrebarea ce riscuri pot apărea pentru că vindem la caiet . Pentru că i-am dat bani împrumut. Pentru că polițiștii au amenințat că dacă vor ne amendează tot pe noi cu 500 milioane de lei vechi și că dacă doamna nu vrea, nu o putem forța să ne dea datoriile”, a scris patroana disperată.

I-a împărțit în două tabere pe internauți

Postarea sa a provocat o adevărată dezbatere și i-a împărțit pe internauți. În timp ce unii au remarcat faptul că femeia era pedepsită pentru o faptă bună, alții au luat-o la rost pentru că le permite oamenilor să facă de multe ori cumpărături pe datorie, pe caiet.

1. Daca functionați pe Î.I....că vindeți la caiet este o contravenție...2. Pentru banii dați sub formă de împrumut... acțiune civil. 3. Chiar dacă riscați amenda (pe care nu o aplică poliția) , pentru cei care nu achită contravaloarea bunurile date pe caiet... plângere penală pentru abuz de încredere... să vă restituie bunurile”, a scris cineva.

În discuție au intervenit și alți internauți. „Dar să aibă și dovada, bonul de casă, altfel cum demonstrează ce a dat și suma?!”, a observat cineva. „Bonul de casă nu are cum să-l scoată. Ar avea lipsă în gestiune. PS: dovada... în caiet, produsele, cantitatea, preț și semnătura cumpărătorului...”, i s-a răspuns.

„Poți pune banii în gestiune, iar bonul este dovada că l-ai creditat cu sumele respective (doar ai dat și bani împrumut)”, a contrazis-o altcineva.

„Ăștia deștepții cu evaziunea fiscală, am murit de râs. Păi ce evaziune fiscală face dacă nu a vândut nimic? Evaziunea este atunci când vinzi și nu declari sumele obținute. Femeia a împrumutat pe cineva cu alimente și bani, nu a tras niciun folos, din contra a intrat în pagubă. Dacă aveți camera video în magazin sau orice altă dovadă, pe lângă caiet, o puteți da în judecată”, a fost altă părere.

„Pe caiet nu se vinde”

Au existat și voci care au acuzat-o pe proprietara magazinului. „În primul rand, nu postați anonim în al doilea rând, bine v-a făcut! Și nu din răutate vă spun. Nici dumneavoastră nu lucrați legal. Pe caiet nu se vinde!”

„Da` ce doamne ferește a cumpărat de 4.500 lei, a golit magazinul la propriu!”, s-a întrebat cineva. „Păi de vină sunteti dvs, ce faceți cu trecutul pe caiet e evaziune fiscal”, fost altă voce.

„Acele buticuri din sate încă mai dau pe caiet, este singura soluție de supraviețuire în fața supermarketurilor. În momentul când nu mai dai pe caiet și fiscalizezi totul va scrie faliment pe ușa lor”, a pus cineva degetul pe rană, în timp ce altcineva a observat răutatea celor care se bucură că patroana miloasă riscă o amendă serioasă.

„Statul mănâncă afacerile mici”

„Câtă răutate zace în unii, ați avut vreodată vreo afacere ca să vedeți cât plătiți la stat? Cu ce ne ajută statul de plătim așa mult? După ce că femeia a ajutat o familie cu mulți bani pot zice, tot ei îi dați în cap? Atunci împrumutați-mă și pe mine cu 5.000 de lei că vi-i dau eu înapoi și după așteptați banii înapoi. Vă convine? Deschideți și voi ceva în țara asta dacă aveți curajul și vorbiți după. Mi-e rușine că sunt român câteodată la câtă răutate văd.”

„La ce legi sunt și ce taxe la stat sunt nu îți este frică de Dumnezeu să spui că lucrează ilega?? Nu ai pic de rușine? Deschide tu un amărât de magazin din care să plătești chirie, apă, gaz, curent, canal, firma pentru protecție care este obligatoriu, drusal, taxa anuală la primărie, impozit, doctor pentru protecția muncii, plus bagă un angajat, că singur e greu, și plătește salariu plus asigurare carte de muncă și tu vorbești aici de legi? Statul mănâncă afacerile mici, știi vorba aia când le dai se bucură când le ceri se supără, vin și plâng că nu au bani până la pensie sau salariu și nu au ce pune pe masă familiei, patronii le dau și apoi tot clienți amenință cu poliția sau cu anaful, este corect? Dar ce este corect în România?”, s-a întrebat retoric un alt internaut.

„Cam așa este, nu aveți nici un contract pentru acei bani și acele datorii. Practic o cam hărțuiți că o înjură soțul dvs, doar dacă aveți martori se consideră contract verbal și cumva prin instanță ați putea câștiga”, a fost o altă opinie, printre alte câteva sute.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite