Revista „Nature“: Cercetătorii români luptă împotriva plagiatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acuzaţiile de plagiat vor fi analizate de experţi credibili
Acuzaţiile de plagiat vor fi analizate de experţi credibili

Oamenii de ştiinţă din România au stabilit o comisie de evaluare a lucrărilor plagiate, independentă politic. Aceştia speră să se diminueze efectele negative pe care le-au produs scandalurile din guvernul Ponta şi să reabiliteze, pe cât posibil, imaginea ţării noastre în lume.

Chiar dacă în ţara noastră s-au calmat apele în ceea ce priveşte discuţiile aprinse despre plagiat, specialiştii din afara graniţelor nu au trecut atât de uşor cu vederea. Nici cercetătorii români nu par să uite aceste evenimente, care au pătat numele României.

Revista „Nature“ scoate în evidenţă cât de repede au fost trecute cu vederea aceste scandaluri, precum şi lansarea site-ului integru.org, care investighează cazuri de plagiat, precum şi alte probleme din mediul academic românesc.

Detectivul pagiatului

Adevăratele „războaie" care s-au dus în lumea politică din cauza acuzaţiilor de plagiat au zguduit România în acest an. Fostul ministru al Educaţiei, Ioan Mang, şi actualul prim-ministru, Victor Ponta, au fost implicaţi în asfel de scandaluri, precum şi personalităţi de la Universitatea din Târgu-Mureş, punctează revista „Nature“.

Chiar dacă aceste scandaluri au trecut graniţele, guvernul din România se pare că acum le ignoră.

Cercetătorii români nu au fost la fel de „înţelegători" şi au simţit că trebuie să lupte împotriva plagiatului, activitate care a devenit o modă în sistemul de învăţământ universitar.

În această săptămână, cercetătorii vor lansa un site, integru.org, care va investiga şi expune cazuri de plagiat. Fiecare caz va fi acompaniat online de comentarii din partea unor specialişti internaţionali şi independenţi, care au o experienţă relevantă în domeniu.

Platforma online are ca scop „să contribuie la reformarea şi restabilirea încrederii în sistemul românesc de cercetare şi educaţie".

Consiliul editorial, care cuprinde oameni de ştiinţă români ce lucrează în interiorul şi în afara ţării, va rămâne anonim, pentru a evita atacurile personale ale celor acuzaţi de abateri.

Acuzaţiile de plagiat nu vor putea fi puse în umbră

Specialiştii citaţi de „Nature" au scos în evidenţă şi faptul că o parte dintre cadrele didactice din România acuzate de plagiat „au încercat să se eschiveze punând sub semnul întrebării motivaţia acuzatorilor", spune un membru al Integru.

Atât Ponta, cât şi Mang au depreciat acuzaţiile care le-au fost aduse susţinând că denunţurile au fost motivate politic.

Integru va încerca să contraatace această strategie. „Toate lucrările suspecte vor fi postate alături de documentaţia de plagiat şi de pasajele copiate, acestea fiind comentate de experţi credibili din instituţii academice credibile. Astfel, acuzaţiile vor putea fi cu greu respinse", explică un memebru al consiliului Integru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite