Rețete mânăstirești. Cum se prepară alivanca, dulcele copilăriei de altădată. Variantă de dulce și de post VIDEO

0
Publicat:

Pentru unii este dulcele suprem, pentru că le amintește de copilărie, pentru alții este un preparat de care se îndrăgostesc de la prima degustare. Poate fi desert, dar și fel principal și se prepară cu ingrediente simple și la îndemână.

Cum se prepară Alivenca la mânăstire FOTO: Youtube/captura Trinitas TV
Cum se prepară Alivenca la mânăstire FOTO: Youtube/captura Trinitas TV

Este preparatul care trezește sumedenie de amintiri, rețeta prăjiturii de altădată pregătită cu ce se găsea în bucătărie bătând la gust preparate sofisticate.

Secretul mălaiului copt, sau Alivanca, a fost dezvăluit de maica Ecaterina la Trinitas TV, televiziunea Patriarhiei Române.

Rețeta prezentată de maica Ecaterina este din Bucovina, însă preparatul este întâlnit, cu mici modificări, în mai toate zonele țării.

Iată de ce avem nevoie pentru o tavă de Alivancă:

100 g unt sare;

200 g zahăr;

 4 ouă;

 100 g smântână;

 250 ml lapte bătut/iaurt;

 250 ml lapte dulce;

 coaja de la 2 lămâi;

 esență de vanilie;

 200 g mălai;

 150 g făină;

 2 lingurițe praf de copt;

150 g brânză.

Eu am învățat-o în Bucovina, dar am văzut că multe zone și-o însușesc. Practic o faci cu ingredientele care sunt în casă”, a preciza maica Ecaterina.

Cum se prepară

Untul aflat la temperatura camerei se bate cu puțină sare și cu 200 grame de zahăr. Prăjitura se poate prepara doar cu iaurt, însă se pot de asemenea folosi și iaurt, smântână și lapte dulce, în cantitățile menționate mai sus.

După ce s-a încorporat zahărul cu untul, se adăuga ouăle, urmate de celelalte ingrediente, rând pe rând: smântâna, laptele bătut, laptele dulce.  Se omogenizează și se adaugă coaja de la două lămâi și, după preferințe, și esență de vanilie. Se amestecă din nou toate ingredientele. Se adaugă mălaiul, în ploaie, iar la final făina de grâu și două lingurițe de praf de copt. Se amestecă din nou foarte bine, iar la final se poate adăuga și puțină brânză.

Prăjitura poate fi servită cu smântână FOTO: Youtube/captura Trinitas TV
Prăjitura poate fi servită cu smântână FOTO: Youtube/captura Trinitas TV

Compoziția se pune într-o tavă în care am pus hârtie de copt și se introduce în cuptorul încălzit la o temperatură de 150-170 grade, pentru aproximativ 150-170 grade.

Putem să pregătim și un sos de smântână cu zahăr pudră și putem adăuga și dulceață atunci când servim prăjitura (după ce s-a răcorit).

Apă sau lapte vegetal pentru varianta de post

Prăjitura poate fi preparată și cu ingrediente non-animale, pentru a putea fi consumată în post. În acest caz se înlocuiește laptele cu apă sau cu lapte vegetal (lapte de cocos, lapte de migdale, lapte de soia). Se poate adăuga, de asemenea, făină de cocos în locul făinii de grâu. Tot la varianta de post se pot adăuga fructe confiate.

Mâncarea-prăjitură poate fi servită ca desert, dar poate fi consumată și ca fel principal, pentru că este sățioasă, mai spune maica Ecaterina.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite