Trei reţete de mălai, aşa cum era gătit în urmă cu un secol. Delicatese din cartea de bucate a bunicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Acum mai bine de 100 de ani, la sat, mămăliga şi turta de mălai erau mâncarea de bază. Pâinea din făină de grâu era delicatesă şi se făcea rar sau în ocazii deosebite.

Poveştile bunicilor despre trecut amintesc şi faptul că au crescut şi şi-au crescut copiii cu mălai, din cauza sărăciei şi a posibilităţilor reduse. Astăzi mulţi români nu ştiu cum arată şi ce gust are mălaiul, aşa că Uica Mihai, bucătar cunoscut în părţile Banatului ne-a oferit trei reţete de mălai, pe care le ştia de la bunicul său.

Mălai simplu

Opăreşte o jumătate de făină mălai grisat cu jumătate de litru de lapte clocotit şi amestecă-l iute- iute cu lingura de lemn ca să nu se răsfiarbă mălaiul ci doar să se umfle şi să îşi spargă grăunţa. Apoi lasă-l să se răcească până la temperatura mâinii tale.

Fă o maia din 30g de drojdie, câteva linguri de lapte călduţ, o lingură de zahăr şi trei linguri de făină. Lasă maiaua să se umfle puţin. În mălaiul răcit amestecă maiaua, trei ouă, un sfert de kilogram de făină albă, o lingură rasă de sare, adaugă lichid să obţii o consistenţă a aluatului între aluatul de clătite şi aluatul de pâine şi frământă adăugând lichid cât simţi la mână şi trebuie să îţi iasă un aluat fără cocoloaşe şi uniform.

Ia o tavă înaltă de cozonac, unge-o cu ulei, pudreaz-o cu făină albă şi toarnă compoziţia acolo. Dă-i tava la cuptor la 210-220 de grade pentru o jumătate de ceas. Proba copturii este împungerea mălaiului din tavă cu un fir de pai smuls din mătură şi clătit bine cu apă. Dacă firul iese afară din aluat cu luciu şi fără urme, e semn că mălaiul e pe drumul cel bun. Fă-i acum un obraz din făină dizolvată în apă călduţă şi cu o pensulă împrăştie deasupra mălaiului dresătura asta şi mai dă-l la cuptor cinci minute până obrazul de făină albă se rumeneşte frumos. Dacă ai uns şi ai pudrat bine tava de copt, mălaiul o să îţi iasă de la sine afară. Dar să nu te pui să îl mănânci aşa fierbinte, că îţi împietreşte în stomac şi faci încurcătură de maţe.

Stropeşte-l cu apă, înveleşte-l în ştergare curate şi lasă-l să se aburească un sfert de ceas.Acum te poţi apuca, fie cu brânză să-l zdrumici tăiat felii, fie rupt bucătoaie cu degetele nerăbdătoare să îl înfulici cu cârnaţi fripţi.

Mălai dulce

La reţeta aluatului de dinainte, mai adaugă: zahăr vanilat, cam trei pliculeţe, două ouă în plus, trei linguri de miere, în loc de apă, smântână dulce.Coace la fel, dar la urmă în loc de obrazul de făină albă, fă-i unul din dulceaţă de prune ori de cireşe şi mai coace niţel. Serveşte-l în farfurie stropit cu miere din nou şi cu fructe din compot

Mălai bogat

Dacă ai frământat aluatul pentru mălai ca la început, adaugă în el brânză rasă pe răzătoarea cu găuri mari, bucăţele de cârnat afumat, costiţă, jambon, kaise, toate tăiate ca zarurile de table şi prăjite în tigaie, apoi surse de grăsime. Mai poţi adăuga bucătele mici de ardei iute, ori ceapă verde tăiată mărunt de tot.Mai frământă încă o dată aluatul, pune-l în tavă şi coace-l. Când e copt mălaiul, ia o roşie coaptă, rupe-o în pumni şi stoarsă de zeama ei, unge mălaiul pe deasupra, şi de-abia pe urmă înveleşte-l în ştergare.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite