Reţete false pentru diabet şi cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Duţă
Lucian Duţă

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a dat publicităţii lista judeţelor unde a găsit nereguli la reţetele prescrise în ambulator pe două programe naţionale: de diabet şi de oncologie. Listele sunt făcute după centralizarea tuturor datelor raportate în 2010 de medicii prescriptori şi de farmacii. Practic, prin compararea lor cu raportările din sistem, CNAS a găsit neconcordanţe pe care le-a luat la verificat.

Judeţul Tulcea, primul în nereguli la cancer

Un rezultat parţial al acestor verificări de la 1 iunie arată că, în privinţa reţetelor pentru cancer, judeţul Tulcea este în topul neregulilor (cu 20 de CNP-uri pentru care s-au prescris medicamente), urmat de Braşov (17), Satu-Mare (14), Teleorman (12) şi Mehedinţi (10). Însă verificările sunt abia la început, pentru că la nivel naţional mai sunt de controlat 313 reţete. În urma verificărilor, suma totală care s-a recuperat a fost de 318.532 de lei.

Bacăul, fals la diabet

În privinţa reţetelor pentru diabet, cele care au stârnit suspiciunea Casei au fost de trei ori mai multe (3.098) faţă de cele de la cancer (1.331). Verificările parţiale la data de 1 iunie indică faptul că, la nivel naţional, judeţul Bacău are cele mai multe nereguli (41 de CNP-uri pentru care s-au prescris tratamente pentru diabet), urmat de Teleorman (16), Bihor (13), Timiş (11) şi Arad (10).

De remarcat că cele 839 de prescrieri din Bucureşti şi alte 55 din Argeş, care ridică suspiciuni, încă nu au fost controlate. Sumele recuperate se ridică la 73.710 lei.Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a declarat vineri că instituţia sa a găsit mai multe nereguli la un control recent: „Sunt 2.000 de reţete date la pacienţi morţi de doi - trei ani. Medicii pleacă în excursii în Tanzania prin firmele de medicamente. Aşa se explică de ce aproximativ 70% din creşterea resurselor financiare ale CNAS s-au dus în realitate în consumul de medicamente scumpe, chiar dacă există variante mult mai ieftine, dar la fel de eficiente".

"70% din creşterea de buget al CNAS s-au dus pe medicamente scumpe, chiar dacă există mai ieftine.''
Lucian Duţă preşedintele CNAS

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite