Rețeta succesului show-ului „Insula Iubirii”, explicată de un psiholog. Cât este real și cât este regizat

0
Publicat:

Reality-show-ul „Insula Iubirii” se bucură de succes la români, iar rețeta nu este deloc complicată, consideră psihologul Keren Rosner. Publicul găsește în astfel de programe un mijloc de relaxare, în ciuda controverselor pe care uneori le stârnește.

Concurenți la Insula Iubirii. Sursa: Temptation Island - Insula Iubirii / Facebook
Concurenți la Insula Iubirii. Sursa: Temptation Island - Insula Iubirii / Facebook

Reality-show-ul „Insula iubirii”, bazat pe franciza internațională „Love Island”, se bucură de succes în rândul publicului din România, o arată cei peste 387.000 de urmăritori ai paginii oficiale de Facebook a emisiunii.

Psiholog: „Publicul este fascinat de provocările emoționale”

Spectacolul de divertisment de tip reality-show - ce prezintă situații reale și pune participanții să se comporte neregizat - urmează tema găsirii iubirii și a rezistenței cuplurilor în fața ispitelor a participanților, izolați de lumea exterioară, într-o vilă de pe o insulă exotică, dar care sunt filmați pe întreaga durată a zilei.

Motivele pentru care emisiunea a atras tot mai mulți telespectatori țin de modul în care aceasta a fost realizată, arată psihologul Keren Rosner, pentru adevarul.ro.

„În primul rând, astfel de emisiuni sunt construite în jurul unor conflicte și a unor drame interumane care sunt, în general, foarte atractive pentru oameni. Publicul este fascinat de tensiunile dintre personaje, de provocările emoționale dintre participanți și acest lucru îi menține interesul, curiozitatea, deci îl menține pe telespectator în fața televizorului. Este, până la urmă, o fugă din cotidian, pentru că aceste emisiuni oferă o formă de evadare din viața de zi cu zi a telespectatorului. Sunt scenarii interesante, exotice, locații frumoase, situații neobișnuite și toate acestea distrag atenția de la problemele proprii ale oamenilor. Formatul este simplu și familiar încât poate fi foarte ușor urmărit și înțeles”, explică psihologul Keren Rosner.

Reality-show-ul este genul de emisiune în care privitorul se poate identifica adesea cu participanții la show, fapt care îi poate trezi fie empatie, fie antipatie față de situațiile și personajele aflate în prim-plan.

„Această conexiune emoțională poate duce la o formă de dependență față de emisiune, pentru că telespectatorul își dorește să știe ce s-a întâmplat în continuare. Există curiozitatea umană care nu poate să fie învinsă. Oamenii sunt în mod natural curioși, despre viețile altora, despre cum reacționează oamenii, despre ce se întâmplă până la final și își proiectează probabil propriile scenarii și urmăresc dacă au avut sau nu au avut dreptate, dacă intuiesc bine, dacă cunosc personajele suficient de bine”, arată psihologul Keren Rosner.

De ce se regăsesc românii în emisiuni ca „Insula Iubirii”

Nu doar sentimentele și emoțiile trezite pe parcursul emisiunilor țin publicul în fața ecranelor, dar și faptul că găsesc în urmărirea lor un mijloc de relaxare.

„Este o distracție ușoară, este ușor de urmărit, nu necesită efort intelectual semnificativ și poate aduce relaxare după o zi obositoare, din moment ce privitorii nu trebuie să participe mental foarte intens”, explică specialistul.

Participanții sunt necunoscuți și provin din rândul oamenilor obișnuiți, din medii apropiate telespectatorilor, cu care aceștia din urmă se pot identifica. Nu sunt vedete tv sau actori într-un film. Uneori, privitorii își regăsesc propriile experiențe și în situațiile prezentate în emisiuni ca Insula Iubirii, arată psihologul.

„Oamenii nu rămân cu multe învățăminte de pe urma acestor emisiuni. Subiectele sunt foarte ușoare în comparație cu alte emisiuni, de cultură spre exemplu, care necesită pregătire intelectuală, dar care sunt percepute ca fiind mai puțin distractive. Însă de multe ori oamenii caută distracție, caută să își consume timpul, nu să învețe ceva”, explică psihologul Keren Rosner.

Unii români se regăsesc în astfel de emisiuni, chiar și atunci când participanții lor se manifestă vulgar și neadecvat, pentru că în general societatea trece printr-o criză, o degradare din punct de vedere al comportamentului și al dialogului, a cuvintelor pe care le folosesc oamenii și a modului aceștia îi tratează pe ceilalți, adaugă specialistul. Telespectatorii pot ajunge însă la convingerea că un limbaj vulgar este acceptabil social, dacă este la televizor, mai spune psihologul Keren Rosner.

Cât de reală este „Insula Iubirii”. Explicația unui fost concurent

Reality-show-ul „Insula Iubirii” și alte emisiuni de divertisment cu format asemănător au captivat nu doar publicul din România, dar și telespectatorii din alte țări.

Chris Williamson, un cunoscut realizator de interviuri pe Youtube, cu peste 2,4 milioane de urmăritori, fost concurent la primul sezon din Love Island (2015), a explicat experiența trăită ca participant la „Insula Iubirii” și cât de reale sunt, de fapt, „reality-show-urile” de acest fel.

„Multă lume întreabă cât de regizate sunt aceste reality-show-uri, pentru că sunt întotdeauna teorii că acești oameni sunt puși acolo, împreună, cu un scop, să joace un rol. Acești participanți, în special în programe ca Insula Iubirii, cu șase luni în urmă erau, poate, coafeze. Ai de-a face cu o persoană normală”, declara Chris Williamson, realizator al podcastului „Modern Wisdom”, pe Youtube.

Aproape tot din ceea ce se întâmplă în astfel de reality-show-uri este real, arăta acesta, într-un interviu.

„Oamenii care sunt aduși acolo sunt prea stupizi ca să joace un rol pe care tu ai crede că îl joacă. Crezi că unei coafeze de 18 ani, din Wigan, îi spune cineva: Bine Joana, a fost excelent, dar putem relua scena și să fii de data asta mai emoțională? Nu sunt actori, în special într-un show ca Insula Iubirii, care rulează aproape în fiecare seară și unde 24 de ore de filmări, din toate unghiurile, sunt condensate în 45 de minute. Credeți că în fiecare zi participanții ar putea crea un narativ sau să joace un rol. Nici gând”, adăuga Chris Williamson.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite