REPORTAJ Moş Crăciun în pandemie. Cum a intrat în casele copiilor: „Lipseşte apropierea. E un geam care ne desparte“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Doda (60 de ani) este Moş Crăciun de peste 30 de ani
Alexandru Doda (60 de ani) este Moş Crăciun de peste 30 de ani

Fără serbări, petreceri şi târgurile de sezon, anul acesta până şi Moş Crăciun era cât pe ce să rămână fără job. Cum întâlnirile nu au mai fost posibile, Moşu' a trebuit să se adapteze şi el noilor condiţii şi a găsit totuşi o soluţie pentru a-i bucura pe cei mici cu prezenţa lui.

A fost un an greu din multe puncte de vedere, iar unul dintre cele mai resimţite a fost distanţa pusă între noi. Au fost şi primele Sărbători de iarnă fără Moş Crăciun. Cel puţin, fără prezenţa lui fizică. Pentru a face situaţia mai suportabilă, Moş Crăciun a trebuit să se adapteze rapid tehnologiei pentru a putea lua legătura cu copiii în mediul virtual. 

Astfel, prin intermediul campaniei „Un job pentru Moş Crăciun“, eMag a făcut aceaste întâlniri posibile pentru zeci de copii care i-au scris Moşului cele mai frumoase scrisori, dar şi pentru Moşi Crăciunii care şi-au unit forţele să aducă magia în casele românilor.

Aşa l-am cunoscut pe unul dintre cei mai simpatici Moşi Crăciuni. Alexandru Doda, în vârstă de 60 de ani, a îmbrăcat haina roşie mai bine de jumătate din viaţă. Spune că acest costum are ceva magic ce cuprins de prima dată când l-a purtat pentru a aduce bucurie copiilor de grădiniţă din Pucioasa, judeţul Dâmboviţa.

„Costumul ăsta înseamnă ceva. E un fel de uniformă a bunătăţii“, spune domnul Doda.

La rândul lui, se bucură din plin de dragostea primită de la cei mici. Primeşte scrisori în fiecare an cu dorinţe şi desene. Îi place să fie înconjurat de copii, motiv pentru care a lucrat toată viaţa cu ei în calitate de corepetitor la Casa de Cultură din Pucioasa. 

Are patru copii, dar spune că şi-ar fi dorit mult mai mulţi. Provine dintr-o familie cu zece copii, astfel că, de Crăciun, casa era mereu plină. Nu şi anul acesta, din păcate.

„Am o bucătărie mare în care ne adunăm. Ne îngrămădim toţi, e gălăgie multă. Şi se lasă deodată linişte, unul din noi se îmbracă în Moş Crăciun, clar, şi deschidem cadourile. E un maldăr de cadouri sub brad, până la strănepoţi. La noi era frumos... Crăciunul ăsta e cel mai amărât Crăciun, pe bune“, a spus întristat.

E bucuros că a putut şi anul acesta să îmbrace haina lui Moş Crăciun pentru întâlnirile virtuale, chiar dacă nu se compară cu emoţia trăită pe viu: „Mă gândesc că ăsta e viitorul chiar. Bine, mie nu prea îmi convine. Nu e apropierea, nu poţi transmite nimic. E un geam care te desparte.“

Am petrecut o zi cu Moş Crăciun pentru a-l vedea „în acţiune“. S-a lăsat cu scrisori, poezii, colinde, dar şi teste din partea copiilor care nu mai cred în existenţa lui. Cum s-a descurcat Moşu', vedeţi în reportajul următor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite