Raluca Turcan, anunţ despre majorarea pensiilor şi ce se va întâmpla în 2022. Cum rămâne cu alocaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Ministrul muncii, Raluca Turcan, a anunţat sâmbătă că anul viitor se va aplica actuala legislaţie în materie de pensii, urmând ca până la sfârşitul lui 2022 să fie adoptată o nouă lege a pensiilor.

„Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut şi în condiţiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislaţie în materie de pensii şi cel mai probabil vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei”, a arătat ministrul muncii, citată de Agerpres preluată de Digi 24.

„Raportul între cea mai mică pensie şi cea mai mare este de 1 la 100. Există mii de pensionari care câştigă în instanţă împotriva statului român şi atunci avem obligaţia să creştem contributivitatea la sistemul de pensii aducând în calcul pensiilor cât mai multor oameni toţi indicatorii de contributivitate, să reducem inechităţile, să facem sustenabil şi predictibil acest sistem, nu la bunul plac al decidenţilor politici care, de obicei în ajun de campanii, mai majorează pensiile. În acelaşi timp să digitalizăm toate dosarele de pensii”, a spus Raluca Turcan.

Ministrul muncii a pledat pentru o reformă a sistemului de pensii având în vedere presiunile în creştere asupra acestuia.

Avem nevoie de reformă în materie de pensii. Gândiţi-vă că acum avem un deficit la bugetul de asigurări sociale de 16 miliarde. Până în anul 2030 vor ieşi în plus, faţă de cât ies în mod normal, la pensie aproximativ 1,8 milioane de pensionari, ca urmare a boom-ului de natalitate din perioada 1966 - 1969. Ca atare, presiunea pe sistemul de pensii este în creştere”, a arătat Raluca Turcan.

În privinţaalocaţiilor, Turcan a precizat că există un calendar asumat de majorare (în cinci etape cu valoare nominală egală de 20%) care a fost respectat.

„De altfel, vă amintiţi că la începutul anului am fost printre primii care au anunţat că acest calendar se respectă şi am majorat alocaţiile de la 1 ianuarie”, a spus Turcan.

Totuşi, luna trecută, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat că nu există resurse care să permită încă o creştere a alocaţiilor în acest an, ci abia anul viitor, în 2022.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite