Rafila: „Sunt semne că sezonul gripal va fi unul mai serios în acest an. Cetăţenii se vor putea vaccina încă de la finalul lunii septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii a anunţat că în România va fi disponibil vaccinul antigripal încă de la finalul lunii septembrie, aceasta fiind o premieră, în contextul în care sunt semne că anul acesta sezonul gripal va fi mai serios decât în anii trecuţi.

„În România vaccinul antigripal va fi disponibil încă de la finalul lunii septembrie, aceasta fiind o premieră. Decizia a fost luată pentru ca cetăţenii să aibă timp la dispoziţie pentru a se vaccina într-un interval eficient pentru a nu mai ajunge în situaţia în care aducem vaccinul şi îl livrăm medicilor în luna ianuarie, când eficacitatea lui scade considerabil”, a declarat Rafila.”, a declarat miercuri Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

„Imunizarea cu vaccinul anti-gripal este destinat în primul rând persoanelor cu risc, adică persoanele care au peste 60 de ani şi pentru persoanele cu comorbidităţi şi femeile gravide. Anul trecut imunizarea cu vaccinul antigripal nu a avut succes deoarece în acel moment circulau mai mult infectările cu covid-19. Cu toate acestea, sunt semne că sezonul gripal, anul acesta, va fi unul mai serios decât în anii trecuţi”, a spus Rafila. 

„Decizia a fost luată pentru ca cetăţenii să aibă timp la dispoziţie pentru a se vaccina într-un interval eficient pentru a nu mai ajunge în situaţia în care aducem vaccinul şi îl livrăm medicilor în luna ianuarie, când eficacitatea lui scade considerabil”, a declarat Rafila.

Anul acesta vor fi comandate 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal.

„În momentul de faţă utilizăm antiviralele care deja erau în stoc pentru valul şase. De asemenea, spitalele şi ambulatoriile au trei tipuri de antivirale pe care le folosesc în infecţia cu SARS-COV-2. Am vorbit cu furnizorii pentru suplimentarea acestor medicamente. Sper să avem un succes cu noua campanie de vaccinare cu doza patru”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite