Rafila: Refugiaţii ucraineni beneficiază de prevederile unui acord care le oferă dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe teritoriul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat, vineri, că toţi cetăţenii ucraineni care au venit în România beneficiază de prevederile unui acord, mai vechi, dar perfect valabil, care le oferă dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe teritoriul României. Şi solicitanţii de azil au, de asemenea, dreptul la asistenţă medicală în ţara noastră.

Acesta a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că cmajoritate a celor care au sosit, fie că au venit din Ucraina sau Republica Moldova, nu au solicitat statutul de refugiat, fiind doar 11 solicitări de azil.

Rafila a arătat că acest lucru i-a determinat să găsească căile prin care oamenii care vin să beneficieze de servicii medicale şi a precizat că cei aproape 7.000 de ucraineni care au rămas beneficiază de prevederile unu Acord, mai vechi, dar perfect valabil care le oferă dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe teritoriul României, pe durata şederii care nu poate depăşi 90 de zile.

„Pentru cei care cer azil există prevederi clare, pentru aproape toate serviciile medicale” a mai spus Alexandru Rafila, precizând că există un fond care asigură plata serviciilor medicale pentru solicitanţii de azil, şi dacă primesc azil, au aceleaşi drepturi cu cetăţenii români, în privinţa asistenţei medicale.

Potrivit ministrului Sănătăţii, problema a fost de operaţionalizare a unor structurilor, la nivelul Ministerului, pentru asistenţă imediată, dacă afluxul este de mari proporţii. El a mai spus că„”există echipe mobile care se pot deplasa, încât să poată evalua starea de sănătate, să le ofere posibilitatea de a se testa şi vaccina”.

„Ne pregătim să includem în pachetul de informaţii pe care cetăţenii uctraineni îl vor primi o secţiune dedicată accesului la servicii medicale” a mai declarat Rafila.

Inventar al stocurilor de la Ministerul Sănătăţii

Rafila a vorbit şi de ajutorul oferit de Ministerul Sănătăţii persoanelor din Ucraina şi a precizat că se inventariază ce posibilităţi avem şi ce stocuri există la Ministerul Sănătăţii. „Confruntăm disponibilităţile şi cu nevoile ucrainenilor, să putem oferi ceea ce au nevoie şi împreună cu MAI, cu MapN vom găsi o soluţie pentru a duce aceste ajutoare către vecinii şi prietenii noştri din Ucraina”, a afirmat Rafila.

Acesta a subliniat că spitalele sunt pregătite să primească ucraineni şi că se pot face şi teste acestor persoane la frontieră.

Despre riscul unor radiaţii în România, din cauza conflictului din Ucraina, ministrul Rafila a afirmat că a văzut şi el informaţia din Ucraina, dar că este vorba despre ”o creştere locală, din cauza dislocărilor de praf”. 

„Nu avem nicio informaţie legată de modificarea nivelului de radiaţii în România, există instituţii care pot face recomandări, este mai degrabă o speculaţie şi sper să rămână acolo”, a comentat ministrul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite