Rafila, atac la DSU: Domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist, dar politica de sănătate o face Ministerul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Deputatul PSD Alexandru Rafila, propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a declarat miercuri că Raed Arafat este un bun profesionist, însă a atras atenţia că politica de sănătate o face Ministerul Sănătăţii şi activităţile legate de pandemie nu ar mai trebui coordonate de către o altă structură.

„DSU şi-a făcut foarte bine treaba în România şi domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist, care a realizat acest sistem, care se referă la transportul pacienţilor, la coordonarea transferurilor unde este nevoie de terapie intensivă. Lucrurile astea sunt în mod evident în atribuţia DSU şi a domnului doctor Arafat.  Dar politica de sănătate o face Ministerul Sănătăţii. Acest mecanism prin care o structură care invocă urgenţa şi măsurile de sănătate publică trebuie luate şi asumate de Ministerul Sănătăţii şi instituţiile din subordinea Ministerului. Lucrul acesta este extrem de clar din punctul meu de vedere”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul audierii din comisiile de specialitate ale celor două Camere.

Acesta a afirmat că va avea o discuţie la nivelul Guvernului, astfel încât Ministerul Sănătăţii să aibă un rol activ în gestionarea pandemiei.

„Nu se poate ca aceste măsuri care sunt cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă instituţie, iar MS eventual să răspundă de implementarea acestor măsuri şi de împlinirea sau nu a acestor măsuri. Deci aici este o poziţie extrem de clară şi aşa cum îl respect pe domnul doctor Arafat şi apreciez ce a făcut dânsul, în mod evident voi avea o discuţie la nivelul Guvernului cu domnul premier şi cu ministrul MAI şi cu domnul doctor Arafat încât acest mecanism să fie schimbat şi, în mod evident, Ministerul Sănătăţii trebuie să aibă toate pârghiile la dispoziţie, inclusiv informaţiile legate de situaţia asistenţei medicale din ţară în timp real, la sediul MS. Pentru că nu putem să lucrăm ca un soi de anexă a unei structuri, supra-ministeriale dacă vreţi, dar care în mod evident este controlată de oameni care nu sunt din sănătate, ci din alte domenii, care sunt respectabile, dar în mod evident trebuie să ne întoarcem la profesionişti şi la profesionalizarea sănătăţii publice”, a mai spus Rafila.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite