Prognoza meteo pe două săptămâni: caniculă întreruptă de scurte reprize de furtuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii anunţă că urmează zile cu maxime ce vor depăşi 30 de grade FOTO Adevărul
Specialiştii anunţă că urmează zile cu maxime ce vor depăşi 30 de grade FOTO Adevărul

După o primă zi de august călduroasă, temperaturile vor marca o scădere pe 2 şi pe 3 august, când sunt anunţate şi furtuni. Cu toate acestea, din weekend valorile termice vor urca din nou şi se vor înregistra maxime de peste 30 de grade în toată ţara. Asta reiese din din prognoza meteo pe două săptămâni (1 – 14 august) emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Banat

După o primă zi călduroasă, cu o medie regională a temperaturilor diurne de 31...32 de grade, regimul termic va marca o scădere, spre valori maxime de 26...27 de grade pe data de 2 august. Ulterior, vremea se va încălzi uşor de la o zi la alta, până în jurul datei de 6 august, când se vor atinge 32...33 de grade. 

În a doua săptămână de prognoză nu vor fi variaţii semnificative ale temperaturii aerului, care se va menţine în jurul mediilor atinse la sfârşitul primei săptămâni. 

Temperaturile minime vor  scădea treptat la începutul intervalului, de la aproximativ 19 grade în prima noapte, spre 15 grade pe 4 august, apoi vor creşte uşor, iar în intervalul 5 – 14 august regimul termic nocturn va fi caracterizat de o medie de 17 grade. 

Vor fi averse pe arii relativ extinse şi izolat, posibil, mai însemnate cantitativ, la începutul intervalului. Ulterior, probabilitatea pentru ploi trecătoare, în general slabe, va creşte după data de 7 august.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Crişana

După o primă zi cu o vreme călduroasă, cu o medie termică diurnă de aproximativ 31 de grade, dar în a doua zi a intervalului de prognoză vremea se va răci şi temperaturile maxime vor fi de 26 de grade, în medie. 

În intervalul 3 – 6 august va avea loc o încălzire treptată, care va determina valori de 32 de grade la finalul primei săptămâni, iar în a doua săptămână regimul diurn al temperaturii aerului nu va avea variaţii semnificative şi va fi caracterizat de medii ale maximelor de 31...32 de grade. 

Temperaturile nocturne vor fi în scădere uşoară la începutul intervalului, de la 18 grade în prima noapte, spre 14...15 grade în jurul datei de 4 august, apoi vor creşte uşor şi în a doua săptămână se vor situa unei valori medii de aproximativ 16 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în primele două zile, când vor fi averse pe arii extinse şi izolat se vor cumula cantităţi de apă mai importante. Ulterior, probabilitatea pentru ploi de scurtă durată, în general slabe, va fi mai mare pe 7, 12 şi 13 august.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Transilvania

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme călduroasă, caracterizată prin valori medii diurne de 32...33 de grade şi nocturne de aproximativ 16 grade. Apoi vremea se va răcori şi, în jurul datei de 3 august, maximele diurne vor scădea spre 26 de grade, iar pe 4 – 5 august minimele vor fi de 13 grade, în medie. 

În weekend regimul termic va creşte uşor şi, până la sfârşitul celor două săptămână de prognoză, nu vor mai avea loc variaţii de temperatură, valorile maxime se vor situa în jurul unei medii regionale de 30 de grade, iar cele minime vor fi de aproximativ 16 grade.

Averse pe arii relativ extinse se vor semnala pe 2 şi 3 august, când izolat se pot înregistra şi cantităţi de apă mai importante, apoi probabilitatea pentru ploi slabe, trecătoare, va creşte după data de 7 august. 

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Maramureş

În prima zi de prognoză vremea se va menţine călduroasă, media temperaturilor maxime va fi de aproximativ 31 de grade, iar cea a temperaturilor minime de16...17 grade. În a doua zi regimul termic va marca o scădere accentuată, valorile diurne vor scădea spre 25 de grade, în medie. 

Valorile nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, astfel încât, în jurul datei de 4 august, nu vor mai depăşi valoarea medie de 14 grade. După această dată va avea loc o uşoară încălzire, iar în a doua săptămână de prognoză temperaturile se vor menţine constante, în jurul unor medii regionale de 30 de grade ziua şi 16 grade noaptea.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată pe 1 şi 2 august, când vor fi averse pe arii extinse, izolat mai însemnate cantitativ. apoi vremea se va ameliora şi doar trecător va mai ploua slab, cel mai probabil în jurul datei de 7 august şi, din nou, în intervalul 11-14 august.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Moldova

La începutul intervalului vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza pe arii extinse în zonele de câmpie şi de podiş. Valorile termice diurne vor urca spre o medie regională de 35 de grade, iar cele nocturne vor fi de 19...20 de grade. 

În următoarele două zile vremea se va răcori, astfel că până miercuri temperaturile vor reveni la valori normale pentru această dată, media pe întreaga regiune a maximelor se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar a minimelor va fi de 16 grade. 

O nouă încălzire a vremii, cu cinci - şase grade la temperaturile diurne şi cu trei – patru grade la cele nocturne, se va produce până la finalul primei săptămâni. În cea de a doua săpămână, regimul termic nu va avea variaţii importante, dar se va situa peste cel normal pentru prima decadă a lunii august, cu o medie a maximelor de 31...32 de grade şi a minimelor de 17...19 grade.

Gradul de instabilitate atmosferică va fi mai mare pe data de 2 august, când vor cădea averse mai frecvente şi izolat vor fi cantităţi de apă mai importante. În a doua jumătate a primei săptămâni de prognoză şi pe parcursul celei de a doua, regimul pluviometric va fi deficitar, deoarece ploi de scurtă durată, în general slabe cantitativ, se vor semnala doar izolat.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Dobrogea

Vremea va fi călduroasă aproape pe tot parcursul celor două săptămâni, cu medii ale maximelor diurne de aproximativ 32 de grade la începutul intervalului şi din nou în întervalul 6...8 august şi de 31 de grade între 9 şi 14 august. O uşoară scădere a regimului termic, spre o valoare medie de 29 de grade, va avea loc doar între 3 şi 5 august. 

Temperaturile minime vor fi de 22 de grade, în medie, pe aproape tot parcursul intervalului, uşor mai scăzute, spre 20 de grade, între 4 şi 6 august.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar şi doar pe arii restrânse şi trecător vor fi averse, cel mai probabil în jurul datei de 3 august.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Muntenia

Vremea caniculară din prima zi, când se vor înregistra medii ale maximelor în jurul a 37 de grade, se va răcori treptat până în data de 3 august când media valorile diurne nu va mai depăşi 30 de grade Celsius. Apoi, temperaturile diurne vor creşte, astfel încât în perioada 5 – 14 august vor fi, în medie, de 33…34 de grade şi vor caracteriza din nou o vreme călduroasă. 

Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative şi se vor situa de-a lungul întregului interval la valori medii cuprinse, în general, între 18 şi 20 de grade.

În zilele de 2 şi 3 august, local se vor semnala averse, în general slabe cantitativ, apoi  probabilitatea de ploaie va fi foarte redusă.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Oltenia

Vremea, local caniculară în prima zi, când se vor înregistra medii ale maximelor în jurul a 35 de grade, se va răcori treptat până pe 3 august, când media valorile diurne va fi de 30 de grade. Apoi vremea se va încălzi din nou, uşor şi treptat, astfel încât în perioada 5 – 14 august temperaturile diurne se vor situa, în medie, între 32 şi 34 de grade şi vor caracteriza o vreme călduroasă. 

Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative şi se vor situa de-a lungul întregului interval la valori medii cuprinse, în general, între 17 şi 19 grade.

În zilele de 2 şi 3 august, local vor fi averse, iar izolat se pot cumula cantităţi de apă mai importante, dar în restul intervalului probabilitatea de apariţie a ploilor, slabe şi trecătoare, va fi redusă.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru zona de munte

Prima zi a lunii august va debuta cu vreme caldă şi temperaturi maxime medii în jurul a 23 de grade, dar în zilele de 2 şi 3 august regimul termic va marca o scădere, iar valorile termice diurne se vor situa în jurul a 17...18 grade. 

Un nou proces de încălzire va detemina ulterior creşterea maximelor diurne spre valori de 20...22 de grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei, iar până la finalul celor două săptămâni de prognoză nu vor mai avea variaţii importante. Temperaturile minime nocturne vor fi de 12...13 grade, în medie şi doar pe 2 şi 3 august vor scădea spre valori medii de 10 grade.

În primele 3 zile ale intervalului instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi pe arii relativ extinse vor fi averse, iar local se vor înregistra catităţi de apă mai importante, cel mai probabil în ziua de 2 august. În restul intervalului de prognoză vor fi ploi de scurtă durată şi în general slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare după data de 7 august.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite