Prognoza meteo pe trei luni: august, septembrie şi octombrie vin cu temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei, dar şi cu secetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională e Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru perioada august - octombrie. Documentul arată că în ultima lună a verii şi primele două luni ale toamnei vom avea parte de temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei. Mai mult, cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării.

Prognoza meteo pentru luna August 

Temperatura media a aerului se va situa peste normalul perioadei în sud-esul ţării şi local în sud, est şi în vestul extrem, iar în rest vor fi valori termice apropiate de media climatologică, aceasta fiind de 19,7 grade.

Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie estimează, în perioada analizată, valori de temperatură între 15 şi 23 de grade Celsius în Moldova, între 18 şi 23 de grade Celsius în Muntenia, între 19 şi 23 de grade Celsius în Banat, iar temperaturi ceva mai scăzute, între 16 şi 20 de grade Celsius, se vor semnala doar în zona Transilvaniei, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, specialiştii anunţă că vor fi zile în care vom avea parte de caniculă, temperaturile maxime urcând până aproape de 40 de grade.

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuală a precipitaţiilor este de 64,7 litri/metrul pătrat pentru această lună. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Muntenia (până la 95 l/mp), Transilvania (până la 90 l/mp), dar şi în Oltenia şi Maramureş, până la 88 l/mp, respectiv 81 litri/mp.

Prognoza meteo pentru luna Septembrie

Regimul termic al aerului va avea valori peste normele climatologice în sud-estul ţării şi local în sudul, estul şi extremitatea de vest a ţării, iar în rest temperaturile medii lunare vor fi apropiate de norme. Media multianuală lunară pentru luna septembrie este de 14,8 grade Celsius.

Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în Moldova (10 - 17 de grade Celsius) şi în Transilvania (între 11 şi 16 grade Celsius), în timp ce valori termice medii uşor mai ridicate se vor consemna în Dobrogea, Banat, Oltenia şi Muntenia, de până la 19 de grade Celsius.

Specialiştii menţionează însă că vor fi zile în care maximele se vor situa în jurul valorii de 30 de grade.

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, exceptând centrul ţării, unde acestea vor fi apropiate de valorile normale.

Astfel, normele pentru precipitaţii în luna septembrie vor fi de până la 77 l/mp în Maramureş, 73 l/mp în Oltenia şi 70 l/mp în Banat, în timp ce în celelalte regiuni ale ţării vor fi mai scăzute. Media multianuală a precipitaţiilor este de 55 litri/metrul pătrat, pentru luna septembrie.

Prognoza meteo pentru luna Octombrie

Temperatura medie lunară a aerului va înregistra valori mai ridicate decât normalul perioadei în sud-estul ţării şi local în sudul şi vestul extrem, iar în rest aceasta se va apropia de media climatologică.

Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru octombrie este de 9,6 grade Celsius.

Astfel, ANM menţionează estimează valori de temperatură între 11 şi 14 grade Celsius în Dobrogea, între 10 şi 13 grade Celsius în Banat şi între 9 şi 12 grade Celsius în Muntenia. Cea mai scăzută temperatura medie este prognozată pentru zona Transilvaniei şi a Moldovei între 6 şi 10 grade Celsius, respectiv, între 5 şi 12 grade Celsius.

Cu toate acestea, specialiştii anunţă că vor fi zile în care temperaturile maxime vor urca până la 20 de grade.

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi normale în sud-estul şi local în sudul ţării, iar în nord-estul, centrul şi vestul extrem precipitaţiile pot fi peste mediile acestei luni.Media multianuală a lunii octombrie este de 43,5 litri/metru pătrat. 

Potrivit estimărilor, se vor înregistra precipitaţii între 39 şi 68 l/mp în Maramureş, între 38 şi 70 l/mp în Oltenia şi între 19 şi 68 l/mp în celelalte regiuni.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul eiropean pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi porgnozate cu ajutorul acestui produs.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite