PROGNOZĂ Cum va fi vremea în următoarele trei zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de duminică seară, ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a ţării, iar în sud şi sud-est vor fi abundente şi se va depune un strat nou şi consistent de zăpadă, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie. Atenţionarea de cod galben de ninsori şi  intensificări ale vântului este valabilă până luni, la ora 23.00.

În aproape toată ţara, mai puţin colţul de nord-vest, respectiv 34 de judeţe, va fi sub cod galben de ninsori, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte şi polei, de duminică seară până luni noapte, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). 

Această atenţionare este valabilă de duminică, de la ora 20.00, până luni, la ora 23.00, în Capitală şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Bacău, Neamţ, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş-Severin.

image

Duminică, în prima parte a zilei, va ninge în Banat şi în Crişana, apoi şi în Oltenia, Transilvania şi pe arii restrânse în Moldova. În a doua parte a zilei în Muntenia vor începe precipitaţiile mixte. Vântul se va intensifica treptat în vest şi sud, iar pe crestele montane va depăşi 70 km/h, viscolind astfel ninsoarea. Temperaturile maxime continua să scadă şi vor fi cuprinse între minus 4 şi 6 grade cu plus pe litoral.

Meteorologii anunţă că, local, stratul de zăpadă nou depus va depăşi 15 de centimetri, ba chiar 25, izolat. Vântul va sufla moderat, cu intensificări locale şi va viscoli sau spulbera zăpada. Local se va semnala ceaţă asociată cu depunere de chiciură.

   

Prognoza pe două zile

De luni se opresc ninsorile şi vine gerul, astfel că vom avea temperaturi mai scăzute cu 12 grade faţă de valorile normale.

Luni, temperaturile maxime vor fi cuprinse între minus 6 grade şi  4-5 grade. Va ninge în cea mai mare parte a ţării, iar în extremitatea de sud-est, la începutul zilei vor cădea precipitaţii mixte. În estul şi sud-estul ţării, local, cantităţile de apă vor fi importante, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h la rafală, viscolind şi troienind zăpada. Şi în restul zonelor vântul va fi activ, dar va avea viteze mai mici.

Marţi vremea devine deosebit de rece, chiar geroasă, dimineaţa, în vest, centru şi nord. Ceva nori prin vest şi sud, însă va ninge local şi slab doar în Oltenia, sudul Banatului şi în zona Carpaţilor Occidentali şi Meridionali. Vântul va continua să bată tare în est, în sud-est şi pe crestele montane, spulberând temporar zăpada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între minus 12 grade în Transilvania şi 1-2 grade pe litoral.

În Bucureşti, marţi la amiază vor fi cel mult minus 5 grade Celsius, iar vântul va mai fura câteva grade la nivel de percepţie.

În noaptea dintre ani, temperatiurile minime vor oscila între  minus 10 şi minus 22 de grade în Transilvania, iar în Bucureşti vor fi minus 17 grade de Revelion. 

Vremea la munte. Risc însemnat de producere a avalanşelor

image

Cum în intervalul următor se vor semnala ninsori însemnate cantitativ, meteorologii avertizează că există un risc însemnat de producere a avalanşelor, la peste 1.800 m altitudine, atât în Masivul Făgăraş, cât şi în Munţii Bucegi, mai ales că stratul de zăpadă va creşte semnificativ, în primele 24 de ore cu 15-20 centimetri, iar în a treia zi cu încă 20-30 centimetri. 

Zăpada proaspătă se va depune peste un strat mai compact format din plăci de vânt în care predomină cristalele fine, din cruste de gheaţă şi parţial din feţe plane. Stratul de la suprafaţă ce va creşte treptat în grosime va fi instabil şi poate aluneca cu uşurinţă peste straturile vechi mai stabile. Declanşarea avalanşelor de tip pulver sau de tip placă acolo unde vântul va forma plăci de vânt este posibilă mai ales la supraîncărcări, chiar şi slabe.

La altitudini mai mici de 1.800 metri se înregistrează un risc moderat de producere a avalanşelor. Stratul proaspăt ce se va depune va avea dimensiuni mai reduse de şi poate atinge pe alocuri 25-30 centrimetri, iar riscul declanşării avalanşelor este moderat, acestea fiind favorizate la supraîncărcări cu turişti sau schiori, mai ales pe pantele cele mai înclinate.

Peste 1.600 de familii din patru localităţi dâmboviţene, fără energie electrică din cauza vremii

Peste 1.600 de familii din patru localităţi ale judeţului Dâmboviţa nu beneficiază de energie electrică, sâmbătă, ca urmare a avariilor produse pe reţeaua de alimentare a societăţii Electrica din cauza vremii nefavorabile, zeci de muncitori intervenind pentru remedierea avariilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite