Profesor de economie: România e ca o „colibă pe chirpici” în care „ne luptăm” ca să avem o „baie cu jacuzzi”. Exemplul polonez şi prioritatea numărul unu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Cosea, în studiul Adevărul FOTO Eduard Enea
Mircea Cosea, în studiul Adevărul FOTO Eduard Enea

România este ca o „colibă pe chirpici” în care „ne luptăm foarte, foarte serios ca să avem o antenă parabolică şi o baie cu jacuzzi”, afirmă profesorul de economie Mircea Coşea într-o critică la modelul de dezvoltare urmat în prezent.

„România e o ţară pe care astăzi pot să o asemăn cu o colibă de chirpici în care ne luptăm foarte, foarte serios ca să avem o antenă parabolică şi o baie cu jacuzzi”, a declarat joi seara, la Digi24, profesorul de economie Mircea Coşea.

„Nu ne gândim la fundaţia casei, nici la pereţi. Deci, nu punem bazele dezvoltării noastre pe termen lung, nici pe termen mediu”, şi-a explicat profesorul comparaţia, descrisă de Digi24 „un pic şocantă”.

Coşea continuă cu exemplul Poloniei. „Să vedeţi acolo ce model de gândire!”, a afirmat el.

„Ştiţi că Polonia este cel mai mare exportator de ceai în China?! Cel mai mare exportator de ceai în China! Da, vând ceai chinezilor pentru că îl prelucrează superior. Polonia a devenit al doilea producător şi exportator de mere. Polonia a devenit cel mai mare exportator de produse prelucrate din somon. Cumpără somonii din Norvegia şi-i prelucrează ei, pentru că ei au investit în fabrici foarte moderne. Poate o să râdă lumea, dar vreau să vă spun că polonezii sunt cei mai mari producători de melci, pe o piaţă foarte scumpă. Toate lucrurile astea ce arată? Că au folosit nişte crenele de piaţă. Au ştiut cum să intre pe crenelele acelea”, a precizat Mircea Coşea.

„Ce, noi n-avem livezi de mere? De ce importăm mere din Polonia şi nu le facem noi? Importăm şi suc din Polonia. Roşiile noastre, în programul acesta Tomata care a fost, au fost cumpărate masiv de polonezi. Noi nu le prelucrăm, noi cumpărăm pasta de roşii din China, ca să facem mai departe ceva. Sunt lucruri pe care dacă le spui, ca economist, te înroşeşti! Pentru că spui domnule, eu văd nişte lucruri atât de grave, le spun, dar nu mă ascultă nimeni sau nu vor să mă asculte sau am luat-o eu razna!”, a declarat profesorul.

„Care e prioritatea noastră astăzi, dacă se poate spune, numărul 1? Nu sunt autostrăzile! Sunt irigaţiile! Pentru că fără irigaţii, pierdem agricultura, pierzând agricultura, suntem nimeni, că altceva n-avem!”, a conchis Mircea Coşea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite