Primăria Capitalei sistează finanţarea pentru victimele violenţei domestice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firea spune că Primăria Capitalei nu mai are fonduri pentru victimele violentei. FOTO: Inquam Photos
Firea spune că Primăria Capitalei nu mai are fonduri pentru victimele violentei. FOTO: Inquam Photos

Victimele violenţei domestice au fost lăsate la mâna agresorilor, acuză organizaţiile membre în reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor. Asta după ce municipalitatea a întrerupt finanţarea serviciilor de găzduire şi consiliere pentru victimele violenţei domestice din Bucureşti, servicii oferite de către Asociaţia ANAIS.

„Primăria Capitalei vrea să schimbe toată procedura de atribuire a fondurilor nerambursabile. Suntem nevoiţi să oprim furnizarea de servicii şi să închidem cele două centre. Ne-am chinuit să asigurăm găzduire şi hrană pentru femeile care sunt acum în centru, să nu le lăsăm în stradă”, spune reprezentantul Asociaţiei Anais, Giulia Crişan.

 În ultimii 5 ani membrii asociaţiei au oferit consiliere socială, juridică şi psihologică pentru mai bine de 1000 de femei. În această perioadă, Asociaţia Anais a redactat în numele victimelor peste 280 de cereri pentru emiterea ordinului de protecţie.

„Suntem la un buget de subzistenţă, pur şi simplu. Suntem în pericol, de multe ori, şi cu plata salariilor către instituţiile din subordinea Consiliului şi a Primăriei, prin urmare orice proiecte de colaborare stagnează în această perioadă. (…) Noi nu vrem să limităm accesul ONG-urilor sau asociaţiilor la colaborările cu DGASMB sau alte instituţii din subordinea Primăriei şi a Consiliului, doar că în acest moment nu avem buget", s-a scuzat ieri primarul general, Gabriela Firea.

Victimele violenţei domestice – la ne(mila) statului

Reprezentantul Anais susţine însă că asociaţia nu a fost informată că nu ar exista buget. „Ne-au trimis elegant la plimbare, nu ne-au spus că nu sunt fonduri. Ne-au îndrumat să urmărim site-ul Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) ca să vedem când mai apare concurs pentru proiecte şi să aplicăm. În baza unei hotărâri a Consiliului, HGCMB 274/2018 privind finanţările nerambursabile, DGASMB ne-a transmis că noi, ca organizaţie care oferim servicii victimelor, nu mai putem accesa fondurile ca şi până acum, prin DGASMB. M-am uitat pe regulamentul apărut iar noi nu ne calificăm, pe violenţă oferindu-se finanţare doar pentru consiliere, nu şi pentru găzduirea victimelor”, spune Giulia Crişan.

Măsura Primăriei Capitalei înseamnă un regres şi o abatere de la recomandările Consiliului Europei care spune că ar trebui să existe minimum un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei.

În prezent, în Bucureşti există servicii insuficiente pentru victimele violenţei domestice. „În loc să suplimenteze aceste servicii, Primăria decide să întrerupă finanţarea unei organizaţii care furnizează aceste servicii de ani de zile, cu personal calificat şi profesionist”, mai transmite Asociaţia ANAIS. 

   

asociatia anais
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite