Preşedintele Colegiului Medicilor: majorarea cu 3 % a salariilor rezidenţilor este ca suta de lei promisă de Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Astărăstoae spune că majorarea propusă de guvern pentru rezidenţi este praf in ochi FOTO Adevărul
Profesorul Astărăstoae spune că majorarea propusă de guvern pentru rezidenţi este praf in ochi FOTO Adevărul

Majorarea salariilor medicilor rezidenţi cu 3-4% poate fi un pas înainte, însă, pentru Colegiul Medicilor din România (CMR), aceasta este ca suta de lei promisă de Ceauşescu mulţimii, din balconul Comitetului Central. Aşa a declarat profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele organizaţiei profesionale şi unul dintre iniţiatorii marşului la care au participat peste 10.000 de angajaţi din sănătate.

„Creşterea salariilor rezidenţilor cu 3-4 la sută ar fi un pas înainte, pentru că, de la răspunsul constant «nu se poate», iată că, pentru prima dată, ar fi o posibilă majorare. Dar, pentru noi, majorarea este similară cu suta de lei promisă de Ceauşescu mulţimii, din balconul Comitetului Central. Este un început de negociere, însă CMR nu pierde timp să negocieze aşa ceva”, a spus Astărăstoae.

Pe de altă parte, preşedintele CMR a subliniat că întregul calendar al acţiunilor de protest anunţate de Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate a fost respectat şi că aşa se va întâmpla şi în continuare.

Ne vom da demisia în bloc

„Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate şi-a respectat întregul program al acţiunilor. S-a spus că nu vom face grevă japoneză, am făcut, că nu vom face marş, am făcut şi au venit 10.000 de oameni. Am anunţat că vom avea grevă generală şi vom avea, dacă nu ne vor fi rezolvate problemele. Urmează demisia angajaţilor din Sănătate. Suntem oameni care ne ţinem de cuvânt”, a conchis preşedintele CMR.

O condiţie pentru ca să nu se ajungă la greva generală sau demisia în bloc o reprezintă dublarea salariilor medicilor rezidenţi.

De altfel, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional pentru anul viitor o majorare salarială cuprinsă între 3-4% pentru profesori debutanţi şi medici rezidenţi, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de creştere depinzând de veniturile existente.

„Vom lua în calcul creşterea salariului minim la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei începând cu 1 iulie. Avem şi un fond de creştere a salariilor în domeniul bugetar, nu va fi o creştere egală pentru toţi angajaţii, ci va fi o creştere ţintită pentru anumite categorii. Vom continua, de exemplu, negocierile pentru a stabili gradul în care vor creşte salariile medicilor rezidenţi, ale profesorilor debutanţi şi ale altor categorii”, a anunţat ulterior premierul Victor Ponta, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a precizat, la rândul său, că nu toţi bugetarii vor beneficia de majorări salariale.

„Am luat în calcul să majorăm - şi asta va fi o decizie politică - numai la anumite categorii socio-profesionale. Deci, nu majorăm salariile la toţi bugetarii, la toate categoriile de bugetari, vor rămâne cu salariul pe care îl au în prezent”, a spus Chiţoiu.

Salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizării

În vara acestui an, că salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizării, începând cu 2014, în mod etapizat şi succesiv, dar numai pentru anumiţi funcţionari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

În ceea ce priveşte revendicările, angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite