Preşedintele Colegiului Medicilor, despre reţeta electronică: MS a primit bomba în mână. Lucian Duţă se lăudase că dacă vor muşchii lui, se face

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, crede că Ministerul Sănătăţii s-a trezit cu bomba în mână.
Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, crede că Ministerul Sănătăţii s-a trezit cu bomba în mână.

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, crede că Ministerul Sănătăţii s-a trezit cu bomba în mână în ceea ce priveşte introducerea reţetelor electronice. La rândul său, ministrul Vasile Cepoi arătând că se face o analiză, iar dacă riscurile sunt reale nu se va implementa întrucât sistemul nu va funcţiona.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că el a atras atenţia, încă de anul trecut, asupra riscurilor pe care le presupune implementarea reţetelor electronice, însă fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Lucian Duţă "a spus că dacă vor muşchii lui, se va face".

"Domnul Lucian Duţă a elaborat această strategie anul trecut, după care a lansat-o pe piaţă. Domnul Lucian Duţă se bucura de o anumită forţă, în aşa fel încât MS nu avea niciun cuvânt de spus - dacă vă aduceţi aminte, în conflictul dintre ministrul Cseke şi Lucian Duţă a câştigat Lucian Duţă, că a avut acea susţinere. În acest mod, lucrurile au mers în continuare, la schimbarea de Guvern, lucrurile erau deja demarate, anunţate. Colegiul Medicilor încă de anul trecut a atras atenţia asupra acestor riscuri, dar domnul Duţă a spus că dacă vor muşchii lui, aşa se va face. (...) Actualul minister al Sănătăţii a primit bomba în mână", a spus preşedintele Colegiului Medicilor, potrivit Mediafax.
Vasile Astărăstoae a arătat că organizaţia are o poziţie foarte clară în legătură cu acest subiect, spunând că nu crede într-o implementare rapidă a reţetei electronice, ci eventual după 1 ianuarie 2013.
"Poziţia Colegiului Medicilor este foarte clară, ne-am cam săturat să se înceapă o activitate fără să ştim din punct de vedere legal cum se desfăşoară, cât timp nu apare în Monitorul Oficial nu există cadru legal, nu-mi e opozabilă o decizie a Guvernului pe care n-o cunosc", a spus el.
Astărăstoae a completat că vrea să vadă cum a fost construit softul, astfel încât să nu aducă atingere autonomiei profesionale a medicului. El a spus că are o "reţinere" că se poate implementa acest sistem într-o lună, mai ales că medicii nu au fost instruiţi.

Astărăstoae a subliniat că, din cei peste 13.000 de medici prescriptori, maxim 10% au fost instruiţi, şi aceia mai mult în sistemul că "s-a bifat", că softul este cunoscut, la nivelul CNAS, de trei sau patru persoane. El a acuzat CNAS că are o atitudine dictatorială şi o lipsă de transparenţă care îngrijorează.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că în prezent se desfăşoară o analiză privind reţeta electronică, iar dacă riscurile sunt reale nu se va implementa, întrucât sistemul nu va funcţiona.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite