Perioada de când se calculează suspendarea permisului de conducere în 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șoferii trebuie să fie atenți de când se calculează suspendarea permisului, pentru a nu risca întocmirea unui dosar penal.

Permis de conducere FOTO: Arhivă
Permis de conducere FOTO: Arhivă

Codul Rutier din România stabilește că dreptul de a conduce un autovehicul poate fi suspendat din mai multe motive.

Abaterile în trafic pot atrage amenda, însă dacă acestea sunt grave sau repetate, atunci va fi suspendat și permisul auto.

De când se calculează suspendarea permisului

Legislația rutieră din țara noastră prevede două situații.

În cazul suspendării permisului de conducere pentru o perioadă determinată, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de conducere pentru 15 zile, suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule începe în unul din următoarele cazuri:

  • din momentul expirării termenului de valabilitate a dovezii înlocuitoare;
  • din momentul depunerii dovezii înlocuitoare, de către conducătorul auto, la oricare unitate de poliţie rutieră în una din zilele din intervalul perioadei de valabilitate a acesteia.

Iar cel de-al doilea caz e acela în care se reține permisul de conducere, șoferul primind o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. În această situație, suspendarea se calculează din ziua în care a fost întocmit procesul verbal de constatare a abaterii care a dus la suspendarea permisului.

”Șoferii  care nu calculează corect perioada de suspendare a permisului și urcă la volan cât încă nu au drept de conducere, riscă dosar penal. Sancțiunea pentru conducerea unui vehicul având permisul suspendat este de până la 3 ani de închisoare”, scrie promotor.ro.

Care este procedura de redobândire a permisului suspendat

Procedura de redobândire a permisului de conducere suspendat și de reducere a perioadei de suspendare a permisului este prevăzută în Articolul 219 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002.

Tot în articolul de lege sunt prezentate și drepturile și obligațiile șoferului. Astfel, cei care doresc reducerea perioadei de suspendare a permisului au o dată limită de depunere a cererii prin care solicită acest lucru.

Mai exact, cererea se va depune până în a 30-a zi, pentru permisul suspendat fără a fi eliberată o dovadă de circulație, și până în a 45-a zi, în situația în care primești o dovadă de circulație, putând să folosești autoturismul încă 15 zile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite