Patriarhul Daniel: Nu există nicio justificare pentru a nu participa la Recensământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recensământul din acest an, moment favorabil pentru mărturisirea identităţii religioase FOTO Sever Gheorghe
Recensământul din acest an, moment favorabil pentru mărturisirea identităţii religioase FOTO Sever Gheorghe

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis, luni, un mesaj în care i-a îndemnat pe credincioşi să participe la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor şi să-şi declare apartenenţa religioasă. Potrivit acestuia, nu există nicio justificare pentru a nu participa la Recensământ, pe când refuzul de a participa  poate genera date inexacte sau eronate.

Organizarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în prima jumătate a anului 2022 reprezintă nu doar un proces de actualizare a datelor şi statisticilor administrative ale populaţiei şi proprietăţilor din România (informaţii pe care autorităţile de stat deja le deţin, în cea mai mare măsură), ci şi un prilej pentru fiecare dintre noi să ne declarăm identitatea etnică, lingvistică şi religioasă. 

Nimeni în afară de noi înşine nu este în măsură să declare aceste elemente identitare, de aceea refuzul sau nepăsarea noastră de a participa la Recensământ pot genera date inexacte sau eronate în ceea ce priveşte adevărata structură confesională, etnică şi lingvistică a României”, a afirmat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, conform Basilica.ro.

Potrivit PF Daniel, recensământul nu este un act administrativ străin de credinţă.

Un recensământ nu este doar un act administrativ, străin de credinţă şi de lucrarea lui Dumnezeu în lume. Mântuitorul nostru Iisus Hristos S-a născut în timpul recensământului organizat de Octavian August, împăratul Romei (27 î.Hr. – 4 d.Hr.), iar acel an a devenit anul zero al erei creştine şi al calendarului civil de astăzi. 

Declararea apartenenţei religioase este un act personal de mărturisire a credinţei în deplină libertate şi cu responsabilitate. Să nu considerăm această mărturisire de credinţă ca fiind neimportantă sau subînţeleasă. Dimpotrivă, această mărturisire este foarte necesară pentru prezentul şi viitorul României.

Fie că ne autorecenzăm, fie că primim pe recenzorul oficial, nu trebuie să ne ruşinăm să mărturisim credinţa noastră şi a străbunilor noştri, identitatea noastră spirituală şi etnică”, a subliniat Patriarhul României.

Patriarhul Daniel menţionează de asemenea că, ”la rubrica intitulată Caracteristici etno-culturale din formularul de recensământ se declară religia (P3c Cărei religii consideraţi că aparţineţi?)”.

Totodată, îi îndeamnă pe cei care întâmpină dificultăţi în a se autorecenza, să apeleze la personalul calificat din cadrul primăriei de care aparţin, iar pe cei care nu reuşesc să se autorecenzeze până la data de 15 mai 2022, să-i primească pe recenzori şi să răspundă la întrebările din formularul de recenzare. 

Nu există nicio justificare pentru a nu participa la Recensământ şi de aceea îndemnăm pe toţi credincioşii să se organizeze în familie pentru a participa la acest important eveniment. 

Recensământul din acest an este cea mai bună ocazie să arătăm că poporul român este un popor credincios şi majoritar ortodox”, mai arată Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite