Obiceiuri și superstiții de Buna Vestire, o sărbătoare tot atât de mare ca Paștele. De ce este bine să mănânci pește

0
Publicat:

Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului sau Blagoveştenia.

Buna Vestire, sărbătoare mare la creștini Arhivă Adevărul
Buna Vestire, sărbătoare mare la creștini Arhivă Adevărul

Blogoveştenia este o sărbătoare tot atât de mare precum Paştele, deoarece dacă n-ar fi Buna Vestire, n-ar fi nici Paştile, arată marele etnograf Simion Florea Marian, în lucrarea „Sărbătorile la români“.

25 martie este ziua în care Arhanghelul Gavriil i-ar fi vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă de Dumnezeu să dea naştere Mântuitorului Hristos. „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei… Şi iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus”. (Luca 1, 28-32).

În credinţa populară se spune că de Buna Vestire se dezleagă limba păsărilor cântătoare, dar mai cu seamă a cucului. Acesta începe să cânte până la Sânziene sau la Sfântul Petru, când se  îneacă cu orz. Cucul, pasăre cu numeroase valenţe simbolice, cântă de la echinocţiul de primăvară până la solstiţiul de vară.

În tradiţia populară se spune că de la Sânziene cucul se preface în uliu până la Buna Vestire, când redevine cuc. De Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.

Tradiţia populară spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. De Buna Vestire  este şi prima dezlegare la peşte din Postul Paştelui. Se spune ca acela care gustă peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite