„Paștele Cailor” sau Tudorița, tradiție unică în Târgoviște. Ce semnificație are această sărbătoare

0
Publicat:

Sâmbătă 23 martie 2024, comunitatea bulgară din Târgoviște va sărbători „Paștele Cailor”, cunoscut și sub numele de „Tudorița”. Această sărbătoare, specifică bulgarilor din cartierul „Matei Voievod”, este unică în țară și se marchează în prima sâmbătă a Postului Paștelui.

Paștele Cailor. FOTO C.S.
Paștele Cailor. FOTO C.S.

„Paştele cailor” este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. După sfinţire, bulgarii le dau cailor „Konceta”, nişte pâinici mici, pe care proprietarii le împart cu animalele sale.

Bulgarii din Târgoviște se vor aduna în căruțe sau călare și se vor îndrepta spre Biserica Sf. Nifon. Aici va avea loc ceremonia de sfințire a atelajelor și a grădinilor. Caii, împodobiți cu clopoței și fundă roșie, vor primi apă sfințită pentru a le oferi putere în noul an agricol.

Ritualuri și Tradiții

După slujbă, superbele animale vor defila într-o paradă pe străzile cartierului, astfel încât toți să le poată admira. Organizatorii au pregătit și un spectacol folcloric, aducând astfel o notă de bucurie și tradiție în comunitate.

Paștele Cailor. FOTO C.S.
Paștele Cailor. FOTO C.S.

Tudorița este o sărbătoare care aduce împreună oameni, credință și respect pentru natură. O tradiție care continuă să încânte și să unească comunitatea bulgară din Târgoviște.

Încă de la stabilirea bulgarior la Târgoviște principala ocupație a acestora a fost reprezenată de lucrările în agricultură, ei fiind foarte buni legumicultori. Din dorința de a avea roade bogate, s-au gândit ca primăvara, înainte de începutul muncilor agricole, este binevenit să binecuvânteze semințele, uneltele și, în mod deosebit, animalul care le era de mare ajutor, respectiv calul. Așa a apărut obiceiul Paștele Cailor”, precizează Asociația Zaedno a Bulgarilor din Târgoviște, organizatorul evenimentului.

Paștele Cailor. FOTO C.S.
Paștele Cailor. FOTO C.S.

Aceasta sarbatoare se desfășoară în prima sâmbătă din Postul Paștelui, de Ziua Sfântului Teodor Tiron, despre care se crede că s-a transformat în cal, iar pornind de aici „Pastele Cailor” a primit și denumirea de „Tudorița”.

Programul activităților este următorul:

10:30 Primirea invitatilor

11:30 Deplasarea cu caruțele la Biserica Sf. Nifon

11:45 Slujbă religioasă urmată de sfințirea cailor și a gradinarilor

12:30 Parada cailor și întreceri hipice

13:30 Spectacol folcloric susținut de ansamblurile artistice ale comunităților bulgărești din România.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite