Peștele a devenit aliment de lux. „Vindem puțin mai mult acum, de Buna Vestire, dar puterea de cumpărare a scăzut”

0
Publicat:

Clienți mai mulți decât într-o zi obișnuită de duminică în ajunul sărbătorii de Buna Vestire, când credincioștii care țin postul au dezlegare la pește, dar mai puțini decât se așteptau comercianții. „Vindem mai puțin, în anii trecuți vindeam mai mult, se vede că nu mai are lumea bani, puterea de cumpărare a scăzut”, spun vânzătorii.

Peștele proaspăt este râvnit, dar nu toți cumpărătorii își permit să-l cumpere FOTO: Alina Mitran
Peștele proaspăt este râvnit, dar nu toți cumpărătorii își permit să-l cumpere FOTO: Alina Mitran

Peștele, un aliment sănătos, pentru care de Buna Vestire este și prima dezlegare din Postul Paștelui, a devenit pentru mulți români un produs de lux. Vitrinele frigorifice din sectorul de carne și pește al pieței agroalimentare Zahana, din municipiul Slatina, au marfă pe alese. Cumpărătorii, în schimb, sunt puțini, se uită îndelung, cumpănesc și în final nu cumpără neapărat ce ar dori cu adevărat să mănânce, ci după câți bani au în portofel. 

Peștele congelat este ales în primul rând pentru prețul mic FOTO: A.M.
Peștele congelat este ales în primul rând pentru prețul mic FOTO: A.M.

Se vinde din fiecare câte puțin, cumpără fiecare ce-și permite. Astăzi am vândut mai mult decât într-o duminică obișnuită, pentru că e dezlegare la pește, dar mai puțin decât în anii trecuți. Se vede că nu mai are lumea bani, caută să cumpere ce e mai ieftin, a scăzut puterea de cumpărare”, spun vânzătorii, aproape la unison.

„La noi vânzarea e pe sezoane, când e dezlegare la pește se mănâncă pește, de Crăciun carnea de porc, de Paște vindem bine organele...”, spune o altă vânzătoare.

Macroul și merluciusul se vând aici cel mai bine. Lumea mai întreabă și de doradă, dezvăluie comerciantul de la o altă vitrină.

În magazinele cu pește proaspăt intră cumpărătorii cu venituri ceva mai mari FOTO: A.M.
În magazinele cu pește proaspăt intră cumpărătorii cu venituri ceva mai mari FOTO: A.M.

Printre atâtea standuri cu pește congelat, la singurul stand din sectorul de carne și pește care are și pește proaspăt se aduce marfă la două-trei zile, pentru că vânzarea nu este foarte mare.

„Comandăm cât se vinde. Aducem de la Tulcea, de la Mangalia, ce ține de pescuit. Din import - noi facem importul - aducem păstrăv, doradă, biban, sardine, chefal”, spune comerciantul.

Sunt și cumpărători care cer o singură bucată FOTO: A.M.
Sunt și cumpărători care cer o singură bucată FOTO: A.M.

Nici măcar păstrăvul nu-l aduce de la crescătoriile din România, pentru că prețul de achiziție ar fi mai mare decât cel cu care au acum peștele la vânzare.

„Acum e destul de târziu, dar mâine dimineață va fi vitrina plină”, mai spune comerciantul.

Cât stăm de vorbă, un client întreabă de caras, pe care nu-l găsește în vitrină.

„Dacă avem caras, se cere crap, dacă avem crap, ar vrea șalău și tot așa”, comentează cineva de după tejghea.

Crapul (din România) aici costă aproape 32 lei/kg, bibanul de mare (din Turcia) costă 41 lei/kg, iar cotletul de novac (proveniență România) - 30 lei/kg. 

„Crap și caras se cumpără cel mai mult”

La pescărie se caută mult peștele proaspăt, în pofida prețului destul de mare. Cel mai bine se vând crapul și carasul. Pentru fitofag prețul este 28 lei/kg, scrumbia se vinde cu 35 lei/kg, dorada costă 45 lei/kg, hamsia sărată - 16 lei/kg. 

În magazinele cu pește proaspăt intră cumpărătorii cu venituri ceva mai mari FOTO: A.M.
În magazinele cu pește proaspăt intră cumpărătorii cu venituri ceva mai mari FOTO: A.M.

Macroul congelat este vândut cu 17 lei/kg. Prețul pentru macroul afumat urcă la 36 lei/kg, păstrăvul afumat se vinde cu aproape 40 lei/kg, șalăul file se vinde cu 49 lei/kg, scrumbia afumată 35 lei/kg, somonul rondele 100 lei/kg etc.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite