Numărul şerpilor este în scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii cred că acest fenomen global este cauzat de deteriorarea şi pierderea habitatului şi a surselor tradiţionale de hrană. Oamenii de ştiinţă spun că acest lucru are consecinţe ecologice serioase, deşi mulţi cred că dispariţia şerpilor este una dintre cele mai puţin grave efecte ale schimbărilor climatice.

Cercetători din cinci ţări au efectuat un studiu în care au analizat 17 „comunităţi" de şerpi din 8 specii care trăiesc în habitate diferite. Potrivit „The Guardian", studiul a arătat că 11 din cele 17 populaţii de şerpi au scăzut considerabil, cinci au rămas stabile şi doar una este în uşoară creştere. Cercetătorii spun că scăderea numărului şerpilor este alarmantă nu numai ca semn al distrugerii masive a mediului înconjurător, ci şi în ceea ce priveşte posibilitatea de a fabrica medicamente din veninul acestora.

Consecinţe ale schimbărilor climatice

„Toate scăderile au avut lor în aceeaşi perioadă relativ scurtă de timp şi pe o arie geografică largă, care a inclus climatul temperat, mediteranean şi tropical", scriu cercetătorii. „Din acest motiv credem că există o cauză comună la bază şi că acest lucru indică un fenomen mult mai răspândit", adaugă ei.

Deşi nu există dovezi

care să arate cauzele exacte ale scăderii populaţiei de şerpi, oamenii de ştiinţă spun că fenomenul ar putea fi cauzat de pierderea sau deteriorarea habitatului şi a surselor de hrană. Şase din cele opt specii pe cale de dispariţie aveau obiceiuri sedentare şi preferau să captureze prada pe care o găseau, nu să o caute.

„Importanţa principală pe care o au aceste rezultate este faptul că şerpii sunt prădători de top în habitatele în care trăiesc şi de aceea ar putea juca un rol foarte important în funcţionarea multor ecosisteme", spune Chris Reading, cercetător la Centrul Britanic de Ecologie şi Hidrologie", care a şi condus studiul.

Cercetătorii au urmărit „comunităţile" de şerpi în perioada 1987 - 2009, efectuând anchete regulate. Pentru acestea au fost folosite însă metode variate. Declinul pare să fi început din anul 1998, iar cercetătorii cred că schimbările climatice sunt de vină pentru că acel an a fost cel mai „fierbinte" din ultima perioadă, ca urmare a fenomenului El Niño.

Specii în scădere

Cercetătorii au arătat care sunt speciile pe cale de dispariţie. Printre ele: şarpele de alun (Coronella austriaca) în Marea Britanie, vipera ASP (Vipera aspis) în Franţa şi în Italia, vipera lui Orsini (Vipera ursinii) în Italia, vipera de Gabon (Bitis gabonica) în Nigeria, pitonul regal (Python regius) în Nigeria şi şarpele lui Esculap (Longissimus Zamenis) în Franţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite