Noul tip de fraudă online care golește conturile. Cum acționează infractorii

0
Publicat:

Un nou tip de fraudă online în domeniul investițiilor face ravagii în această perioadă în România. Poliția trage un mare semnal de alarmă și ne învață cum să recunoaștem înșelătoria și cum să evităm, astfel, să rămânem cu conturile goale. 

Românii, ținta fraudelor în domeniul investițiilor online. Sursa foto: arhivă
Românii, ținta fraudelor în domeniul investițiilor online. Sursa foto: arhivă

În ultima perioadă, platformele de socializare au fost invadate de reclame la servicii de investiţii financiare care folosesc numele unor companii cunoscute, sau numele ale unor personalităţi, a unor oameni în care internauții au încredere. Reclamele promit câştiguri mari pentru investiţii relativ mici. Totul, cu condiţia ca investitorii să instaleze pe computer, tabletă sau telefon programe care permit controlul de la distanţă. Poliţiştii atrag atenţia celor interesaţi să investească să nu instaleze astfel de programe căci infractorii pe asta și mizează, scrie digi24.ro. 

„Din sesizările primite de Poliţia Română, s-a constatat faptul că persoanele vătămate ar fi accesat pe diferite reţele de socializare, postări ce conţin reclame cu privire la servicii de investiţii financiare. Pentru a crea credibilitate, aceştia fie folosesc denumirea unor companii româneşti cunoscute, fie creează conţinut media fictiv – video filmări ale unor personalități cunoscute care fac reclamă acestor scheme frauduloase”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Inspectoratul de Poliţia Judeţean Prahova.

Un nou tip de fraudă online. Cum ne dăm seama că suntem înșelați 

Persoanele interesate să investească sunt redirecţionate către o pagină unde le sunt solicitate datele de contact. În continuare, sunt contactaţi telefonic de persoane necunoscute, care utilizează numere de telefon atât româneşti, cât şi din Marea Britanie. „Autorii, după discuţii repetate, reuşesc, să convingă victimele să «investească» iniţial sume mici, de regulă 1.200 de lei, pe diferite platforme de investiţii online, special create în acest scop. În multe situaţii, sub pretextul că vor acorda suport tehnic, atacatorii conving persoanele vătămate să îşi instaleze pe dispozitivele electronice folosite(telefon, tabletă, laptop etc.), aplicaţii tip remote desktop (control de la distanţă), prin care aceştia capătă control total al acelor dispozitive”, precizează poliţiştii. 

Aceştia atrag atenţia că, având control asupra dispozitivului victimei, autorii au acces şi la aplicaţiile bancare ale acestuia şi transferă banii sau îi convertesc în criptomonedă. Poliţiştii mai transmit că, în condiţiile în care victimele nu au fonduri disponibile, autorii fac credite online în numele acestora, sumele fiind sustrase apoi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite