Noua metodă de înșelătorie care circulă pe Facebook. Cum funcționează

0
Publicat:

O nouă metodă de înșelătorie și-a făcut apariția în mediul online. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că utilizatorii rețelei de socializare Facebook pot să-și piardă accesul la cont dacă accesează un link.

Mii de internauți au primit mesaje cu conținut fals sau de amenințare. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Mii de internauți au primit mesaje cu conținut fals sau de amenințare. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Nici persoanele care au pagini oficiale nu scapă de această metodă de înșelătorie, ei fiind, totodată, cei mai afectați. Utilizatorii Facebook pot primi numeroase mesaje de amenințare, existând cazuri în care aceștia au primit zeci de mesaje într-o singură oră. 

Contul dumneavoastră de Facebook încalcă politicile de securitate a informațiilor”, este unul dintre mesajele primite de mulți utilizatori.

Mii de internauți au primit astfel de mesaje, iar cei care au apucat să intre pe link au pierdut accesul la cont. După ce hackerii au obținut accesul la cont, ei utilizează numele de utilizator pentru a trimite și altor persoane mesajele cu conținut fals sau de amenințare. 

Linkul te redirecţionează, de cele mai multe ori, către pagini de phishing în care tu, dacă îţi introduci datele de autentificare la contul de Facebook, ajung în posesia atacatorilor”, a atras atenția Mihai Rotariu, DNSC, conform Observator. 

Înșelătoria nu se oprește aici. Pentru a își recăpăta contul de Facebook, internauților li se cere să plătească o anumită sumă. Însă, indiferent dacă răscumpărarea este achitată, nu există nicio certitudine că utilizatorii poate avea din nou acces la cont. 

„O să treacă de la sine”

Pentru a vă proteja de aceste atacuri de tip phishing, specialiștii recomandă să blocați posibilitatea de a primi astfel de mesaje. 

„Ideal ar fi sa avem, totuși, niste solutii de securitate pe dispozitivele pe care le folosim - telefon, laptop, orice ar fi el - pentru ca, atunci când deschidem aceste link-uri, vom fi informați că este vorba despre o fraudă. Cu cât raportăm mai mult, cu cât notificam rețeaua de socializare, cu atât ele vot fi blocate de la sursa”, a declarat Silviu Stahie, Bitdefender. 

Utilă în astfel de cazuri este și metoda de autentificare în doi pași. 

Această acțiune o să treacă de la sine. Facebook a tot spus în ultimii ani că face eforturi continue ca să diminueze cât mai mult fake news-ul, conturile false şi furturile de date personale”, a declarat Robert Feraru, specialist social-media. 

În cazul în care sunt identificați, cei care au dat startul acestor atacuri de tip pshihing riscă să ajungă după gratii. 

Riscurile pot fi destul de mari, ajungându-se până la pedepse cu închisoarea. Astfel de atacuri pot fi din afara ţării. Criminalitatea informatică are caracter transfrontalier, nu întotdeauna poate duce la prinderea autorului”, a transmis Sorin Stănică, prevenire Cyber. 

Dacă vă confruntați cu o astfel de situație, tot ceea ce trebuie să faceți este să blocați utilizatorii și să raportați conturile. 

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite