Monitorul Oficial, înhăţat din prostie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actualul Executiv urmăreşte să publice orice act şi oricând în Monitorul Oficial
Actualul Executiv urmăreşte să publice orice act şi oricând în Monitorul Oficial

Pentru a controla publicarea în timpi convenabili a deciziilor guvernamentale, parlamentare, judecătoreşti şi instituţionale, Executivul a decis subordonarea Monitorului Oficial.

În lupta pentru controlul instituţiilor care să poată servi interesele politice, Guvernul a mai subordonat o instituţie, Monitorul Oficial. Este vorba de o instituţie controlată tradiţional de popor, prin aleşii trimişi în Parlament, şi care acum este la cheremul guvernului.

Totul a plecat de la lupta politică dintre Putere şi Opoziţie, în care Monitorul Oficial putea da câştig de cauză uneia dintre cele două tabere prin întârzierea sau publicare de urgenţă a unor decizii precum: hotărârea Curţii Constituţionale în privinţa reprezentării României la Consiliul Europei, ordinul de ministru dat de Liviu Pop pentru desfiinţarea consiliului care a atestat plagiatul lui Ponta şi demisia lui Dan Voiculescu din Senat pentru a fi judecat de Tribunal şi nu direct de Înalta Curte de Justiţie. Cu alte cuvinte, interese personale, de grup şi de partid.

Un transfer gratuit

Până la sfârşitul săptămânii trecute, Monitorul Oficial se afla în subordinea Parlamentului, mai exact în subordinea secretarului general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, fost parlamentar PDL. Acesta susţine că traseul actelor până la publicarea în Monitorul Oficial era unul simplu şi rapid.

„Indiferent care sunt unităţile emitente, trimit aceste documente cu adresă la Secretariatul General al  Camerei Deputaţilor, respectiv la mine. Ele se verifică la noi din punct de vedere al formei, nu al fondului (să existe toate semnăturile, ştampilele, să fie complet ş.a.) şi, în cel mult 24 de ore, cum spune un ordin care stabileşte procedura, se transmit la Monitorul Oficial. Şi asta e tot", descrie circuitul Gheorghe Barbu, cel care a avut în subordine Monitorul Oficial până sâmbătă. De altfel, el a şi fost cel care, vineri, a primit hotărârea de Guvern prin care i s-a luat instituţia şi tot el a trimis-o spre publicare, în 24 de ore, la Monitorul Oficial.

Cazurile care l-au speriat pe Ponta

25 iunie. Dan Voiculescu şi-a dat demisia din funcţia de senator pe data de 25 iunie. Motivul ascuns al acestei demisii era procesul său de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care se afla pe ultima sută de metri. Dan Voiculescu nu a riscat o eventual hotărâre a Curţii Supreme, după care ar fi avut o singură cale de atac. Prin pierderea calităţii de senator, Dan Voiculescu a câştigat o cale de atac prin mutarea procesului său la Tribunalul Bucureşti. Între demisie şi următorul termen de judecată nu se aflau însă decât trei zile, iar renunţarea la statutul de senator devenea efectivă după publicarea în Monitorul Oficial.

Pe 28 iunie, seara, dimisia din Senat a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce le-a dat posibilitatea avocaţilor săi să oprească a doua zi procesul de la Înalta Curte de Casaţie. Procesul va continua la Tribunalul Bucureşti. Dan Voiculescu este acuzat că a cumpărat 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii în Băneasa la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real. Terenurile aparţineau Institutului de Cercetări Alimentare. Prejudiciul calculat de anchetatori se ridică la aproximativ 7,8 milioane de euro.

27 iunie. Curtea Constituţională a dat o decizie în privinţa reprezentării României la Bruxelles. Preşedintele îşi disputa scaunul de la reuniunea Consiliului European cu primul ministru Victor Ponta. Arbitrajul Curţii Constituţionale a fost necesar după ce premierul a primit un mandat din partea Parlamentului de a merge la Bruxelles, iar preşedintele României susţinea că este cel care reprezintă România pe plan extern.

Plenul CCR a decis cu o zi înainte că preşedintele României trebuie să participe la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Deşi „învins", Victor Ponta a fost cel care a mers la Bruxelles. Motivul? Decizia Curţii intra în vigoare abia după ce se publica în Monitorul Oficial. Secretarul general al Camerei Deputaţilor susţine însă că această decizie nu a ajuns la el pentru a o transmite mai departe spre publicare. „Niciodată, până în prezent, nu a venit la noi decizia şi ulterior motivarea. Întotdeauna la noi a venit motivarea şi la final decizia", a explicat Gheorghe Barbu.

29 iunie. Consiliul care analiza lucrarea de diplomă a premierului Victor Ponta a fost desfiinţat prin Ordin de Ministru, de Liviu Pop - ministul interimar al Educaţiei . Unii membri ai Consiliului de Atestare a Titlurilor şi Certificatelor Universitare se pronunţaseră asupra lucrării pe care o considerau un plagiat de tip copy-paste, iar ministrul Liviu Pop a decis să desfiinţeze comisia. Ordinul ministrului de desfiinţare a comisiei a intrat în vigoare în momentul în care a fost publicat în Monitorul Oficial, la ora 10.55, la doar două ore după ce a fost emis.

Pe 29 iunie, Monitorul Oficial se afla încă în subordinea Secretariatului General al Camerei Deputaţilor. „De regulă, emitenţii mai transmit la Monitorul Oficial în format electronic în acelaşi timp în care trimit la mine. Dar Monitorul Oficial cel mult începe pregătirea prelucrării lor, dar ele nu se publică până nu primesc originalul transmis de secretarul general al Camerei Deputaţilor", explică Gheorghe Barbu cum a fost posibilă publicarea actului în timp-record. „Vă pot spune că, în ceea ce mă priveşte, nu a existat nicio solicitare din partea cuiva de urgentare", a mai spus Barbu.

"Unităţile emitente trimit aceste documente cu adresă la Secretariatul General al  Camerei Deputaţilor. Ele se verifică la noi din punct de vedere al formei, nu al fondului şi, în cel mult 24 de ore, se transmit la Monitorul Oficial."
Gheorghe Barbu secretar general al Camerei Deputaţilor

Ponta, teama de conspiraţie

Conform procedurilor de publicare a unui act în Monitorul Oficial (MO), valabile până la sfârşitul săptămânii trecute, documentul respectiv era trimis la secretarul general al Camerei Deputaţilor. La rândul lui, acesta era obligat ca în termen de maximum 24 de ore să trimită actul spre publicare la Monitorul Oficial. Procesul de publicare nu poate fi nici grăbit, nici întârziat, chiar dacă secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, este susţinut de PDL ca şi şeful Monitorului Oficial, Mircea Marinescu.

De ce l-a luat Guvernul

Preluarea controlului asupra Monitorului Oficial este justificată de Guvern prin faptul că, în ultimii doi ani, au fost publicate anual în Monitorul Oficial aproximativ 3.000 de acte emise de Executiv şi doar circa 400 de acte ale Parlamentului, astfel că se impune „o responsabilizare" a Guvernului în organizarea şi funcţionarea regiei.

În opinia Guvernului, neadoptarea acestei decizii ar conduce la „disfuncţionalităţi majore" în activitatea de editare a publicaţiei oficiale a statului, „cu consecinţe deosebit de negative" asupra întregii societăţi. Procedura de publicare va fi schimbată. Conform Ordonanţei de Urgenţă prin care a fost preluată instituţia în subordine, procedura de publicare sau republicare se stabilesc prin ordin al secretarului general al Guvernului. În maximum o săptămână va fi aprobată, prin Hotărâre de Guvern, reorganizarea Monitorului Oficial.

Monitorul Oficial, ce a fost şi unde a ajuns

Monitorul Oficial al României este publicaţia oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituţie, legi, hotărâri, moţiuni, decrete, ordonanţele de urgenţă, acte normative şi alte acte menţionate de legea de de organizare şi funcţionare a Monitorului Oficial. Editarea Monitorului Oficial al României constituie un serviciu public asigurat de către Regia Autonomă „Monitorul Oficial", care funcţiona sub autoritatea Camerei Deputaţilor. Încă de la înfiinţare, a fost gândit ca un instrument sub controlul Parlamentului şi ca instrument politic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite