Ministrul Sănătăţii reacţionează la interviul cu Radu Gănescu apărut în „Adevărul”: „Trebuie să redeschidem spitalele!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii reacţionează la apelul bolnavilor conici
Ministrul Sănătăţii reacţionează la apelul bolnavilor conici

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a cerut direcţiilor de sănătate publică să evalueze „de urgenţă” situaţia în spitalele care tratează bolnavi COVID pentru a se putea redeschide accesul şi pentru pacienţii cu boli netransmisibile. Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu a vorbit într-un interviu pentru „Adevărul”, despre bătaia de joc din sistemul public de sănătate.

Un licăr de speranţă pentru pacienţii cu boli cronice al căror acces la tratamente în spitale a fost îngrădit în urma declansării pandemiei. 

„Am cerut astăzi direcţiilor de sănătate publică să realizeze la nivel local o analiză a cazurilor internate, a modului în care sunt separate complet circuitele funcţionale pentru pacienţii infectaţi de cei neinfectaţi şi să identifice toate măsurile necesare astfel încât se fie eliberate avizele necesare reluării activităţii în spitalele de fază 1, 2 şi cele suport. Voi începe şi o evaluare personală a situaţiei în aceste unităţi pentru că primesc semnale din partea pacienţilor neinfectaţi cu noul corornavirus care nu primesc asistenţa medicală de care au nevoie. Suntem într-o nouă fază epidemiologică şi trebuie să redeschidem spitalele pentru bolnavi, chiar dacă menţinem măsurile de prevenţie şi limitare a răspândirii SARS-CoV -2”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, potrivit unui comunicat al ministerului.

Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 961 din 29 mai 2020, prevede că, în funcţie de evoluţia epidemiologică locală, spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2 pot asigura, cu avizul direcţiilor de sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti, asistenţa medicală şi pacienţilor non-COVID-19. Pentru aceasta este nevoie de circuite funcţionale complet separate, fără a fi necesară externarea/ transferarea tuturor pacienţilor internaţi către alte spitale.

Reprezentanţii pacienţilor cronici au atras atenţia autorităţilor de nenunărate ori că au nevoie urgentă de acces în spitale pentru tratamente şi investigaţii şi că bolile de care suferă s-au agravat şi le pun viaţa în pericol. 

Într-un interviu acordat ziarului ”Adevărul”, Radu Gănescu, preşedintele COPAC (Coaliţiei Bolnavilor Cronici), reamintea că, deşi de la 1 iunie autorităţile au promis că vor redeschide spitalele, acest lucru nu s-a întâmplat şi peste cinci milioane de bolnavi sunt în suferinţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite