Ministrul Agriculturii a demarat verificările produselor importate pentru a stabili dacă au aceeaşi calitate cu cele comercializate în vestul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a cerut acordul a cinci state de a lua probe de alimente din magazinele lor, pentru a verifica dacă marile companii practică aceleaşi standarde şi la noi în ţară. În urma controalelor efectuate în magazinele din România la produsele importate a fost descoperit un singur produs de calitate scăzută, respectiv la un sortiment de miere provenit din Franţa.

În urma verificărilor privind eventualele standarde duble aplicate de către multinaţionale în calitatea produselor vândute în estul şi vestul Europei, din 175 de probe prelevate, au descoperit doar un singur produs neconform - miere importată din Franţa, care depăşea cu 50% limita normală a unui coeficient enzimatic, fără a fi periculoasă pentru consum.

„S-a dovedit că a depăşit cu 50% a unui coeficient care indică nivelul de fructosă. Acest coeficient este o depreciere calitativă. Era miere, numai că zahărul nu era era de cea mai bună calitate”, a spus directorul general al ANSVSA, Geronimo Brănescu, potrivit News.ro.

Este vorba despre un lot de 396 de recipiente care purtau marca "Fleur de miel”, a câte 500 de grame, din care 108 recipiente au fost retrase. Restul recipientelor au fost comercializate.

Cele 175 de probe luate din marile magazine au vizat produse din carne, peşte, lapte, legume, fucte, miere, paste şi piureuri de tomate.

Specialiştii români au controlat 11 hipermarketuri şi supermarketuri ale reţelelor Carrefour, Metro, Billa, Cora, Mega Image, Penny şi Profi.

Produsele, comparate cu voia ministrilor de Agricultură din UE

Ministerul Agriculturii, Petre Daea, a adresat omologilor săi din Germania, Italia, Belgia, Olanda şi Franţa o scrisoare prin care îi roagă să ofere posibilitatea ca experţii români împreună cu ai lor să preleveze probe în aşa fel încât să poată fi comparate. 

„Altfel nu poţi să o faci. Aici nu e joacă, nu te poţi duce cu sacoşa şi iei din magazin, că nu poţi să faci nici dovada că le-ai luat de acolo”, a spus Petre Daea, potrivit Digi24.

La sfârşitul lunii februarie, ministrul Petre Daea anunţa că Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) urmau să verifice dacă există un dublu standard în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentelor în estul şi vestul Europei.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în luna martie, şi a anunţat că va face o anchetă privind respectarea dreptului la ocrotirea sănătăţii, după protestul Cehiei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei legat de standardele duble practicate de marile branduri la produsele alimentare şi după ce Ministerul Agriculturii din România a anunţat monitorizarea fenomenului.

Sesizarea din oficiu viza posibila încălcare a articolelor 16 şi 34 din Constituţie privind egalitatea în drepturi şi dreptul la ocrotirea sănătăţii, a anunţat Avocatul Poporului.

Decizia Avocatului Poporului a venit după ce, în 25 februarie, Grupul de la Vişegrad, care cuprinde Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, a făcut apel la celălalte state din Europa Centrală şi de Est să se alăture iniţiativei împotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioară în produsele alimentare destinate vânzării în statele mai sărace din Uniunea Europeană.

Producătorii se apără susţinând că diferenţele de compoziţie sunt date de gusturile locale. Alimentele sunt în general mai ieftine în Europa de Est decât în Vest, dar mulţi cumpărători merg în Occident pentru a cumpăra produse de calitate mai bună. Consumatorii din Europa Centrală şi de Est au adoptat rapid brandurile occidentale, după căderea comunismului, în 1989.

     

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite