METEO. Căldura tropicală se întoarce în forţă. Ce avem de îndurat în luna august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vreme toridă FOTO Shutterstock
Vreme toridă FOTO Shutterstock

După săptămâni de arşiţă, vremea se schimbă radical. Meteorologii anunţă temperaturi care nu vor mai depăşi 31 grade Celsius, dar şi furtuni violente şi ploi. Răcorirea ţine doar o zi, pentru că de marţi, 2 august, canicula se întoarce.

Luni, 1 august, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valorile termice vor continua să scadă în cea mai mare parte a teritoriului, iar vremea va deveni normală din punct de vedere termic. 

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în jumătatea de est a ţării, unde mai ales ziua, pe alocuri vor fi averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte. 

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 21 şi 31 grade Celsius, iar cele minime între 8 şi 20 grade Celsius, cu cele mai scăzute valori în estul Transilvaniei.

În Bucureşti, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare ziua, când vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 grade Celsius, iar cea minimă avea valori cuprinse între 15 şi 17 grade Celsius.

De marţi, 2 august, se face tot mai cald

Marţi, 2 august, conform ANM, valorile termice diurne vor fi în creştere faţă de intervalul precedent şi vor caracteriza o vreme cãlduroasă local în vestul, sudul şi sud-estul teritoriului. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea, dar cu înnorări temporare după-amiaza, când cu o probabilitate mai mare în centru, sud-est şi la munte, izolat vor fi ploi slabe, de scurtă durată. 

Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în est, sud-est şi pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 33 grade Celsius, iar cele minime în general vor avea valori cuprinse între 10 şi 20 grade Celsius.

Şi în Capitală, anunţă meteorologii, valorile termice diurne vor fi în creştere faţă de ziua anterioară, astfel că vremea va deveni călduroasă. Ziua, cerul va fi variabil, iar probabilitatea de ploaie redusă şi mai mult senin în cursul nopţii. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 15 şi 17 grade Celsius.

Cum va fi vremea în luna august

Conform prognozei ANM pentru următoarele patru săptămâni, nu scăpăm de caniculă nici în august. În ultima lună a verii temperaturile vor continua să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei, iar ploile vor fi deficitare. 

Astfel, conform meteorologilor, în săptămâna 1-8 august, valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în extremitatea de vest a ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele vestice şi nord-vestice.

În săptămâna 8-15 august, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi local deficitare în vest şi nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

În săptămâna 15-22 august, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile vestice. Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă uşor deficitară în majoritatea regiunilor.

În săptămâna 22-29 august, mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi local deficitar în sud, centru, est şi la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal, precizează Administraţia Naţională de Meteorologie.

 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Focuri de armă la graniţa dintre Kosovo şi Serbia. Preşedintele pro-rus de la Belgrad spune că „Serbia va câştiga“ dacă sârbii sunt atacaţi

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski transmite că ruşii îşi mută forţele din est în regiunile de sud ale Ucrainei, Herson şi Zaporojie

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite