Focuri de armă la graniţa dintre Kosovo şi Serbia. Preşedintele pro-rus de la Belgrad spune că „Serbia va câştiga“ dacă sârbii sunt atacaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sârbi kosovari au blocat drumurile care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak  Foto Twitter
sârbi kosovari au blocat drumurile care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak  Foto Twitter

Poliţia din Kosovo a fost ţinta unor focuri de armă în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia, în semn de protest faţă de decizia guvernului de la Priştina de a impune, de la 1 august, schimbarea plăcuţelor de înmatriculare auto şi a documentelor de identitate sârbeşti cu unele kosovare. Pe reţelele sociale circulă mai multe postări în care se aud împuşcături de mitralieră şi sirene.

Poliţia din Kosovo a anunţat că într-o zonă din nordul ţării, majoritar sârbesc, au fost auzite focuri de armă în direcţia forţelor de poliţie, potrivit Balkan Insight. Sârbii kosovari nu recunosc autoritatea Pristinei şi nici independenţa Kosovo şi rămân loiali Belgradului de care depind financiar. 

Poliţia din Kosovo a anunţat pe Twitter că câţiva cetăţeni au raportat cazuri în care albanezii kosovari au fost opriţi şi maltrataţi, fiindu-le provocate răni şi pagube materiale de către persoane suspectate că fac parte din organizarea blocadelor rutiere.

Sute de sârbi localnici din nordul Kosovo au blocat drumul principal cu camioane, cisterne şi alte vehicule grele în apropiere de trecerea la graniţa cu Serbia, în Jarinja, relatează Euronews. Potrivit mai multor informaţii de pe teren, au fost făcute blocade în zona Rudare, din localitatea Zvecan. Se pare că pasagerii din Jarinje sunt sfătuiţi să revină în Serbia, oameni cu măşti fiind observaţi pe autostrăzile din nordul Kosovo.

Guvernul de la Pristina hotărâse ca de la 1 august, orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară. În plus, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia urmau să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni. Însă în urma tensiunilor de duminică seară, guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia. 

Vucic: "Serbia va câştiga" dacă sârbii sunt atacaţi

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic a spus că ţara sa nu s-a aflat niciodată într-o situaţie mai dificilă decât cea din prezent în ceea ce priveşte Kosovo. Vucic a anunţat că conducerea de la Pristina intenţionează să îi oprească pe toţi cei care au acte de identitate sârbeşti, la punctele de trecere administrative, începând din această noapte. 

"Atmosfera este aproape de fierbere", a afirmat Aleksandar Vucic, adăugând că "Serbia va câştiga" dacă sârbii sunt atacaţi.

„Situaţia pentru poporul nostru din Kosovo şi Metohija este foarte complicată şi complexă (…) mulţi oameni şi-au redus atitudinea faţă de Kosovo şi Metohija la slogane în care spun ‘Kosovo este Serbia’ şi atât, dar nu cred că am fost vreodată într-o situaţie mai complexă şi mai dificilă decât cea de astăzi”, a declarat Vucic în discursul său adresat publicului cu privire la situaţia din Kosovo, relatează G4media.

„Au luat decizia de a impune lucruri pe care nu au dreptul să le impună, în primul rând oamenilor din nordul Kosovo şi Metohija. În prealabil, şi-au trimis unităţile cu 21 de tone de combustibil şi cu tot ceea ce trebuie la punctele de trecere administrativă de la Jarinje şi Brnjak, cu dorinţa de a-i opri pe toţi cei care au cărţi de identitate sârbeşti. Toate acestea ar trebui să înceapă diseară la miezul nopţii, în timp ce, în acelaşi timp, îi vor convinge pe sârbi să renunţe la plăcuţele KM”, a mai transmis preşedintele Serbiei.

La rândul său, premierul Albin Kurti l-a acuzat pe şeful statului sârb că declanşează "tulburări", scrie Agerpres.

"Următoarele ore, zile şi săptămâni pot fi dificile şi problematice", a scris pe Facebook premierul kosovar.

În septembrie, nordul Kosovo a fost scena unor tensiuni puternice, după decizia Pristinei de a interzice plăcuţele de înmatriculare sârbe pe teritoriul său, marcate de manifestaţii zilnice şi blocarea traficului la cele două puncte de frontieră.

Pe aceeaşi temă:

Misiunea NATO în Kosovo dă asigurări că va interveni, dacă va fi cazul, pentru a asigura stabilitatea în nordul ţării

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite