LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski transmite că ruşii îşi mută forţele din est în regiunile de sud ale Ucrainei, Herson şi Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Este ziua a 159-a de la începutul războiului din Ucraina. Zelenski transmite că forţele ucrainene sunt pregătite de orice atac al ruşilor, după ce aceştia au început să se mute din est în sudul Ucrainei.

UPDATE 21.42 AIEA avertizează încă o dată în legătură cu creşterea pericolului la centrala ucraineană Zaporojie

Directorul Organismului Internaţional pentru Energie Atomică (AIEA), argentinianul Rafael Grossi, a avertizat luni în legătură cu faptul că situaţia de la centrala ucraineană Zaporojie, aflată sub control rusesc, este tot mai periculoasă şi a insistat că este necesar să se permită accesul experţilor agenţiei pentru a se evita o tragedie, relatează agenţia EFE.

"Avem nevoie de sprijinul tuturor pentru ca acest lucru să se întâmple. Suntem pregătiţi", a spus Grossi într-un discurs la deschiderea lucrărilor conferinţei de revizuire a Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP), care se desfăşoară la sediul ONU până pe 26 august.

Şeful AIEA a reamintit că s-a pregătit de două luni pentru a conduce o echipă de experţi pentru a merge în Ucraina în vederea analizării situaţiei de la Zaporojie, dar până acum nu li s-a permis să meargă mai departe.

"Atâta timp cât acest război continuă, inacţiunea este de neconceput", a afirmat Grossi, care a subliniat că trebuie evitat ca acest conflict să provoace "o tragedie nucleară" în Ucraina, deoarece situaţia la această centrală "devine tot mai periculoasă pe zi ce trece".

Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, în funcţie de puterea produsă, se află sub controlul forţelor ruse din martie, ceea ce a pus probleme pentru AIEA din cauza deconectărilor frecvente în furnizarea de date privind situaţia centralei.


UPDATE 19.29 Preşedintele francez Emmanuel Macron salută luni, într-o convorbire la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, reluarea transportului de cereale din portul Odesa şi anunţă că ”eforturi europene” vor continua în ajutarea Kievului să-şi exporte cerealele, anunţă Palatul Élysée, relatează AFP.

Cei doi preşedinţi au discutat la telefon timp de o oră şi jumătate, în prima lor discuţii după ce s-au întâlnit, la 16 iunie, la Kiev, unde Emmanuel Macron a efectuat o vizită împreună cu omologul său român Klaus Iohannis şi şefii Guvernelor german Olaf Scholz şi italian Mario Draghi.

Emmanuel Macron - care se află în vacanţă la Fortul Brégançon, în Var, ”a salutat plecarea din portul Odesa a unei prime nave cu cereale ucrainene” şi ”a anunţat că eforturile europene în vederea exportării cerealelor ucrainene pe cale terestră şi fluvială continuă în cadrul unor coridoare ale solidarităţii”.

Emmanuel Macron şi-a ”reafirmat” în această convorbire telefonică ”susţinerea faţă de poporul ucrainean şi de rezistenţa sa” şi şi-a exprimat ”hotărârea de a face astfel încât” ”crimele de război” care ”se multiplică” ”să nu rămână nepedepsite”, potrivit preşedinţiei franceze.

El l-a întrebat din nou pe Volodimir Zelenski ”ce nevoi are în domeniile militar, umanitar şi economic” şi i-a confirmat ”voinţa Franţei de a continua susţinerea forţelor armate ucrainene, pentru a le permite să reziste agresiunii Rusiei”.


UPDATE 17.28 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunţat că lansatoarele de rachete multiple de tip MLRS MARS II donate de Germania au sosit în Ucraina, relatează CNN.

„Al treilea frate din familia Long Hand - MLRS MARS II din Germania - a sosit în Ucraina”, a scris Reznikov pe Twitter, luni.

„Mulţumesc Germaniei şi personal colegului meu, ministrul Apărării Christine Lambrecht, pentru aceste sisteme. Artileriştii noştri salută partenerii noştri germani!”, a adăugat el.

Sistemul de rachete de tip MARS II este o actualizare germană a sistemului de tip M270 MLRS folosit şi de armata americană. Are o rază de acţiune similară cu cea a sistemului HIMARS donat de Statele Unite Ucrainei, alături de o capacitate mai mare de rachete (12 rachete în loc de şase), însă cu o manevrabilitate mai scăzută.

Germania a precizat că va dona trei dintre aceste sisteme, dar nu este clar câte au fost predate forţelor ucrainene, transmite CNN.

Sistem MLRS furnizat de Germania Ucrainei FOTO Twitter @oleksiireznikov

FOTO Twitter @oleksiireznikov


UPDATE 17.25 Forţele armate ucrainene au recucerit 46 de localităţi în cadrul contraofensivei din regiunea Herson, a anunţat luni guvernatorul acestei regiuni din sudul Ucrainei, Dmitro Butri.

„Până azi (luni), 46 de localităţi ocupate au fost eliberate în regiunea Herson”, a declarat Butri pentru televiziunea naţională ucraineană.

Aceste localităţi se află în nordul regiunii, unde se învecinează cu regiunea Dnipropertovsk, dar şi în partea de sud, la frontiera cu regiunea Mîkolaiv, bombardată puternic, precizat el.

„Unele dintre localităţile recucerite au fost distruse în proporţie de 90% şi se află constant sub foc”, a mai declarat oficialul ucrainean.

Situaţia umanitară în regiunea Herson este „critică” , a subliniat el, reiterându-şi apelul către civilii rămaşi în regiune să se deplaseze în zone „mai sigure”.


UPDATE 15.10 Marea Britanie va oferi Kievului câteva nave din flota sa militară, a anunţat luni ambasadorul ucrainean la Londra, Vadim Pristaiko.

Potrivit ambasadorului ucrainean, decizia cu privire la furnizarea navelor a fost luată deja de Guvernul britanic. 

Pristaiko afirmă că a văzut deja una dintre navele preconizate a fi livrate şi că au loc deja exerciţii pentru familiarizarea marinarilor ucraineni cu ele.

„Priorităţile noastre s-au schimbat. Acum avem nevoie de nave antimine”, a declarat Pristaiko, subliniind totodată că două astfel de nave ar putea ajunge în Ucraina.

Potrivit lui Pristaiko, aceste nave vor fi modernizate înainte de a fi transferate Ucrainei.

„Dar nu sunt doar două nave. Au mai multe din aceeaşi clasă. Ofiţerii şi marinarii noştri sunt acum instruiţi pentru folosirea navelor existente”, a declarat diplomatul ucrainean.

Marea Britanie şi-a luat angajamentul să contribuie la instruirea militarilor ucraineni. Un prim contingent de 10.000 de recruţi şi militari ucraineni se află deja în teritoriul britanic în cadrul acestui program, prevăzut să se desfăşoare în rotaţie la un interval de 120 de zile.


UPDATE 14.00 Războiul violent al Moscovei i-a înverşunat pe ultimii susţinători ai lui Putin la Odesa: „Vom câştiga şi această bătălie, doar că acum împotriva Rusiei

Oraşul-port Odessa, bombardat de trupele ruse de la începutul războiului declanşat în Ucraina şi o ţintă importantă a Moscovei, a devenit un simbol al rezistenţei locale şi i-a transformat pe politicienii ucraineni pro-ruşi în duşmani îndârjiţi ai Rusiei, relatează Daily Beast.

„Până şi politicienii cei mai vădit pro-ruşi cum ar fi primarul Odesei s-au preschimbat în duşmani înflăcăraţi ai regimului preşedintelui rus Vladmir Putin”, a declarat pentru Daily Beast analistul politic ucrainean Evgheni Kisiliev, explicând că pe măsură ce războiul continuă „tot mai puţini ucraineni sunt simpatizanţi ai Rusiei” şi că vorbitorii de rusă din Odesa încep să folosească limba ucraineană în viaţa de zi cu zi.


UPDATE 13.50 Ministerul rus al Apărării rus susţine din nou că forţele sale implicate în războiul din Ucraina au distrus sisteme de rachete de tip HIMARS, de această dată două, plus un sistem de rachete antinavă de tip Harpoon.

Ministerul rus al Apărării spune că forţele sale au eliminat două sisteme HIMARS în regiunea Harkov şi un sistem antinavă în regiunea Odesa.

Reuters notează că nu a putut verifica această informaţie din surse independente.

Moscova a mai făcut anunţuri cu privire la distrugerea unor sisteme HIMARS, toate dezminţite de Kiev.

Ucraina a primit până duminică 12 lansatoare HIMARS din partea SUA.


UPDATE 11.30 Prima navă încărcată cu cereale ucrainene a plecat luni dimineaţa din portul Odesa, în conformitate cu acordul semnat la Istanbul cu Rusia, a anunţat Ministerul turc al Apărării, transmite AFP.

„Nava cargo Razoni sub pavilion panamez, încărcată cu porumb, a părăsit portul Odesa cu destinaţia Liban”, a precizat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat de presă difuzat luni dimineaţa.

Vasul care transportă 26.000 de tone de grâne ucrainene ar urma să ajungă la intrarea în strâmtoarea Bosfor marţi la prânz, a estimat firma Yörük Isik, specializată în urmărirea mişcărilor navelor în Bosfor şi în regiune.

„Plecarea altor nave este planificată în limitele coridorului şi formalităţilor convenite”, adaugă Ministerul turc al Apărării.


UPDATE 05.45 Ambasadorul SUA la Kiev: Atacul din Olenivka, de neconceput. Vom continua să îi dăm Ucrainei ceea ce îi trebuie pentru a se apăra împotriva agresiunii îngrozitoare a Moscove

Ambasadorul SUA la Kiev, Bridget Brink, a condamnat atacul asupra penitenciarului Olenivka, calificându-l într-un mesaj postat în social media drept “de neconceput”.

„Atacul asupra centrului de detenţie din Olenivka este de neconceput, la fel şi informaţiile cu privire la tratamentul barbar al prizonierilor de război ucraineni de către forţele ruse. Vom continua să urmărim responsabilitatea şi să îi dăm Ucrainei ceea ce îi trebuie pentru a se apăra împotriva agresiunii îngrozitoare a Moscovei”, a notat Brink pe Twitter.

Atacul asupra închisorii unde erau deţinuţi membri ai Regimentului Azov a avut loc vineri, iar Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, relatează news.ro.

Oraşul Bahmut a fot bombardat intens duminică

Corespondenţi ai agenţiei France-Presse au relatat că au fost martorii unui bombardament intens ce a avut loc asupra oraşului Bahmut, din regiunea Doneţk. Ruşii şi-au mutat ofensiva asupra singurului oraş aflat sub control ucrainean din regiune. 


UPDATE 03.00 Aproape 400.000 de ucraineni au părăsit deja teritoriile ocupate prin Zaporojie

De la începutul invaziei ruseşti la scară largă, aproximativ 400.000 de ucraineni au părăsit teritoriile ocupate prin oraşul Zaporojie, transmite Ukrinform.

„Aproximativ 400.000 de persoane au trecut prin oraş, 106.000 au fost înregistrate ca persoane strămutate intern”, a declarat Oleksandr Staruh, şeful Administraţiei militare regionale din Zaporojie, într-un interviu acordat Ukrinform.

După ce au ajuns Zaporojie, unele dintre persoanele strămutate intern au plecat în alte oraşe, a adăugat el. Aproape 90.000 de persoane strămutate s-au stabilit în oraş. Printre aceştia se numără 16.000 de locuitori din regiunea Doneţk, inclusiv aproximativ 7.000 de locuitori din Mariupol, relatează news.ro.

Zelenski spune că forţele ucrainene sunt pregătite să răspundă oricărei noi activităţi a ocupanţilor

În timpul mesajului său de duminică seară adresat poporului, Zelenski a transmis că Rusia îşi mută forţele din est în sudul Ucrainei. El le-a transmis cetăţenilor că forţele ucrainene sunt „sunt pregătite să răspundă oricărei noi activităţi a ocupanţilor”.

„Trebuie să rezistăm, iar statul terorist să simtă că pierde şi la nivel tactic. Trebuie să rezistăm în sud, în est şi peste tot în altă parte. Strategic, Rusia nu are nicio şansă să câştige acest război”, a spus Zelenski, relatează Hotnews.


UPDATE 00.00 Noi bombardamente în Odesa

Forţele armate ruse au lansat noi bombardamente, duminică seară, în regiunea Odesa. Potrivit Comandamentului Operaţional Sud al Ucrainei, ruşii au lansat 2 rachete balistice Iskander din Crimeea.

“Regiunea Odesa a fost atacată cu două rachete Iskander lansate din Crimeea temporar ocupată. Explozia rachetelor în aer a cauzat aşa-zisele capcane de căldură deasupra teritoriului regiunii Odesa”, a notat Vladislav Nazarov, reprezentant al forţelor ucrainene, pe Telegram.

1.348 de civili găsiţi morţi după retragerea ruşilor

Andrii Nebitov, şeful poliţiei din Kiev, a declarat că 1.348 de civili au fost ucişi în timoul ocupaţiei armatei ruse în localităţile din regiunea Kiev. Alţi 300 de locuitori sunt dai dispăruţi.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite