Medicamentul Diane va putea fi prescris doar pentru acnee, nu ca şi contraceptiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a declarat că medicamentul Diane 35 va putea fi prescris strict pentru acnee, potrivit unei decizii luate de autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor.

Mai exact, potrivit noilor indicaţii, medicamentul va putea fi prescris numai pentru acnee, nu şi contraceptiv, ca până acum, a afirmat preşedintele ANM, citat de Agerpres.

De pe piaţa românească au început să fie retrase şapte serii, fiind retrase loturile care au înscris în prospect şi indicaţia de contraceptiv, a adăugat Marius Savu.

Decizia vine după ce Franţa a retras medicamentul de la vânzare pentru că ar fi provocat moartea a patru femei şi mai multe cazuri de tromboze.

Medicii, nevoiţi să explice efectele medicamentului „Diane 35”

Potrivit ANMDM, în cazul în care după utilizarea „Diane 35” apar efecte secundare de tipul dureri de gambe, gambe umflate, stare sub febrilă, dureri în piept sau dificultăţi în respiraţie, este obligatorie prezentarea de urgenţă la medic.
 
ANMDM a atras atenţia asupra faptului că farmaciştii au obligaţia de a elibera aceste medicamente numai pe baza de prescriptie medicala, având în vedere necesitatea avizului competent al medicului în ceea ce priveşte oportunitatea utilizarii Diane 35, în funcţie de particularităţile fiecărui caz.
 
În România, consumul de „Diane 35” este estimat la peste 300.000 de cutii pe an, iar prin intermediul spitalelor, tot anual, sunt distribuite aproximativ 3.000 de cutii. Până acum însă, la Centrul Naţional de Farmacovigilenţă al ANMDM nu a fost înregistrat nici un deces din cauza acestor pilule.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite