Medic: Motivele pentru care a scăzut utilizarea contraceptivelor orale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilizarea
 contraceptivelor orale a scăzut din cauza frecvenţei crescute a 
contraindicaţiilor, afirmă doctorul Elvira Gilorteanu.
Utilizarea contraceptivelor orale a scăzut din cauza frecvenţei crescute a contraindicaţiilor, afirmă doctorul Elvira Gilorteanu.

Utilizarea contraceptivelor orale a scăzut din cauza frecvenţei crescute a contraindicaţiilor, afirmă doctorul Elvira Gilorteanu, medic ginecolog la Spitalul Clinic Nicolae Malaxa.

Aceasta a mai precizat că femeile trebuie să aleagă modalitatea de contracepţie numai după ce au fost corect informate,

Contraceptivele pot fi folosite de femeile sub 40 de ani, dar ele pot fi prescrise începând de la 16 ani fetelor care şi-au început viaţa sexuală şi chiar de la 14 ani, în cazul tinerelor care se confruntă cu probleme medicale.

"Există mai multe modalităţi de contracepţie, iar alegerea uneia sau a alteia se face după o informare corectă. Contracepţia orală e indicată femeilor sub 40 de ani, nefumătoare, fără trombofilii dobândite sau congenitale, fără afecţiuni hepatice sau metabolice. De asemenea, poate fi prescrisă şi fetelor care au împlinit 16 ani şi şi-au început viaţa sexuală, dar şi celor care au 14 ani şi se confruntă cu probleme medicale — menstruaţiile abundente fiind cele mai frecvente cazuri. Din punct de vedere medical, fetele care au împlinit 14 ani pot lua contraceptive sub atenta supraveghere a endocrinologului, pentru reglarea menstruaţiei", a explicat Elvira Gilorteanu.

Potrivit doctorului, şi efectele secundare ale contraceptivelor orale — creşterea în greutate şi scăderea libidoului — au contribuit la scăderea utilizării pilulei contraceptive.

"Din experienţa mea, utilizarea contraceptivelor orale a scăzut în ultimii ani tocmai ca urmare a frecvenţei crescute a contraindicaţiilor. De exemplu, foarte multe femei tinere au valori mari ale colesterolului, creştere strâns legată de stres şi mai puţin de alimentaţie. Totuşi, pentru femeile tinere în general, contracepţia orală rămâne prima opţiune,  următoarea fiind prezervativul. Pentru fetele foarte tinere, care au o viaţă sexuală cu o frecvenţă redusă, contracepţia cu prezervativ e cea mai indicată.

Dacă frecvenţa actelor sexuale e redusă dar dismenoreea e foarte accentuată, atunci pilula contraceptivă e soluţia. Pentru femeile care au născut, indiferent de vârstă, consider că dispozitivul intrauterin constituie cea mai bună metodă contraceptivă, dacă nu există alte contraindicaţii", a mai spus doctorul Elvira Gilorteanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite