Mărturii cutremurătoare ale prostituatelor, femei prinse între bătăile clienţilor şi abuzurile poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prostituatele sunt agresate de mulţi dintre bărbaţii cu care intră în contact FOTO Adevărul
Prostituatele sunt agresate de mulţi dintre bărbaţii cu care intră în contact FOTO Adevărul

Primul studiu despre situaţia prostituatelor din România, realizat de două organizaţii nonguvernamentale, arată că femeile care practică sexul comercial suferă, aproape seară de seară, o serie de abuzuri din partea clienţilor, a poliţiştilor, a proxeneţilor, dar şi a societăţii.

Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) şi Asociaţi pentru Apărarea Drepturilor Omului în Romania-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) au realizat primul studiu privind practicile abuzive asupra persoanelor implicate în prostituţie.

Principala concluzie a anchetei este că lucrătoarele sexuale sunt agresate de mulţi dintre bărbaţii cu care intră în contact: clienţi, poliţişti, proxeneţi. Concret, seară de seară, femei care se află în situaţii de vulnerabilitate socială şi medicală se confruntă cu injurii, amenzi, confiscarea prezervativelor, bătăi şi violuri. Mai mult, experienţele altor ţări mai dezvoltate arată că sancţionarea femeilor sau a clienţilor determină ascunderea fenomenului şi amplificarea abuzurilor.

Şi-a crescut copii din prostituţie

O femeie care practică prostituţia, al cărei nume nu îl vom preciza pentru a-i proteja integritatea şi imaginea, a făcut nişte mărturii cutremurătoare. Are 40 de ani şi şi-a petrecut mai mult de jumătate din viaţă pe stardă, satisfăcând nevoile sexuale ale clienţilor. Nu a avut altă variantă...are şapte copii şi această meserie clandestină a ajutat-o să îi crească şi să îi educe, să le plătească studiile.

„Nu a fost uşor, am suferit din cauza poliţiştilor, dar nu bătaia doare, ce mă doare cel mai tare sunt amenzile pe care ni le dau”, a dezvăluit femeia. Aceasta a spus că erau nopţi în care primea amenzi chiar mai mari de 1.500 de lei. „Cum putem noi să plătim aceşti bani, nu facem atât într-o noapte, avem copii de crescut‟, a exclamat femeia.

 Nu a fost uşor, am suferit din cauza poliţiştilor, dar nu bătaia doare, ce mă doare cel mai tare sunt amenzile pe care ni le dau

În plus, ea a povestit că poliţiştii cer foarte multe şpăgi. „Opresc maşina şi spun «Vezi că trec mai târziu să dai şi tu o cafea». Şi trebuie să le dăm bani ca să ne lase în pace‟, a destăinuit aceasta. Mai mult, prostituata a spus că unii dinte poliţişti le obligă pe fete să întreţină relaţii sexuale cu ei.

„Mi s-a întâmplat şi mie, dar când eram mai tânără. Ei caută tinere. Ar trebui să li se pună microfoane în maşini şi în secţii, să vadă toată lumea ce se întâmplă cu adevărat: ne bat, ne înjură, ne iau telefoanele. Mai demult, a venit un poliţist beat la mine, deşi purta uniformă. M-a bătut pentru că nu am vrut să fac sex cu el. Şi de la clienţi am mâncat bătaie de multe ori, iar cei mai bătrâni sunt mult mai violenţi decât cei tineri”, a mărturisit femeia. Totodată, aceasta a spus că a depus plângere o dată, dar nu a luat-o nimeni în seamă.   

Mai demult, a venit un poliţist beat la mine, deşi purta uniformă. M-a bătut pentru că nu am vrut să fac sex cu el. Şi de la clienţi am mâncat bătaie de multe ori, iar cei mai bătrâni sunt mult mai violenţi decât cei tineri

Peste jumătate din lucrătoarele sexuale sunt foarte tinere

Rezultatele studiului arată că majoritatea prostituatelor (76%) îşi desfăşoară activitatea pe stradă. Alte locuri de practicare a sexului comercial sunt barurile (13%) şi apartamentul (5%). Peste jumătate dintre prostituate (51%) au între 18 şi 24 de ani, 26% se încadrează în grupa de vârstă 25-30, cele peste 30 de ani sunt în procent de 16%, iar 6% dintre prostituate sunt minore. Un aspect surprinzător al studiului este că peste jumătate dintre aceste femei au un partener stabil, în timp ce 46% nu se află într-o relaţie. În plus, 56% dintre prostituate au cel puţin un copil de care trebuie să aibă grijă.

Viaţa femeilor care practică sexul comercial nu este uşoară, se arată în studiu. Aproape jumătate (44%) au spus că s-au simţit respinşi de către societate din acest motiv. Dintre cele care se consideră respinse, 38% au acest sentiment în cadrul familiei, 24% printre prieteni, vecini sau cunoştinţe, iar 17% se simt respinşi de autorităţi şi angajatori.

Mai grav este faptul că 16% dintre prostituate susţin că li s-a întâmplat să le fie refuzate servicii medicale din cauză că practică sexul comercial. De asemenea, lucrătoarelor sexuale le este încălcat dreptul la viaţă privată şi la imagine. Aproximativ 21% dintre aceste femei au declarat că au fost filmate forţat în timpul unei acţiuni a forţelor de ordine.

Amendate seară de seară

Prostituatele sunt amendate aproape în fiecare seară de Poliţie sau Jandarmerie, iar circa 23% sunt duse la secţie, unde se întâmplă deseori lucruri înjositoare, departe de ochii societăţii. Ce se întâmplă în secţia de poliţie: 33% dintre prostituate primesc amenzi, 33% sunt investigate, 30% sunt folosite pe post de femei de serviciu (sunt puse să cureţe încăperile sau să spele toaletele), 23% sunt agresate fizic, 19% sunt arestate, 12% sunt agresate verbal, iar 9% sunt amprentate. Procentajele sunt atât de mari pentru că multe dintre aceste abuzuri se întâmplă simultan.

Aproape 69% dintre prostituate şi-ai făcut un test HIV în ultimul andin proprie iniţiativă. Totuşi, 7% dintre femeile care practică sexul comercial au fost testate forţat şi au fost obligate să facă deverse analize medicale. Mai mult, peste o treime s-au confruntat cu confiscarea prezervativelor de către poliţişti. Autorităţile le iau prezervativele prostituatelor din dorinţa diminuării sexului comercial. De fapt, poliţiştii nu reuşesc decât să crească astfel riscul îmbolnăvirii.

Aproape jumătate au fost bătute în ultimul an

Frecvenţa violenţei fizice asupra lucrătoarelor sexuale în ultimul an este foarte ridicată: aproape jumătate au declarat că au fost bătute. Autorii acestor agresiuni provin din toate categoriile 22% - clienţi, 20% - reprezentanţi ai forţelor de ordine, 18% - parteneri, iar 8% - proxeneţi.

În plus, prostituatele sunt frecvent agresate sexual. Mai mult de o treime dintre acestea au fost obligate să întreţină relaţii sexuale fără voia lor. Cei care le-au forţat pe femei să presteze servicii de acest fel sunt 26% clienţi, 13% proxeneţi şi 6% poliţişti şi jandarmi. Totuşi, procentajul foarte ridicat de non-răspunsuri (55%) indică gradul foarte mare de reţinere, se mai arată în studiu. Multe dintre femeile care practică sexul comercial (43%) au afirmat că reprezentanţii forţelor de ordine le cer frecvent şpagă.

Cu toate aceste, incidenţa plângerilor la Poliţie este foarte scăzută (7%). Prostituatele nu acţionează împotriva abuzurilor deoarece consideră că nu vor obţine niciun rezultat sau le este frică.
Maria Georgescu, director executiv al ARAS, a declarat că nimeni nu se ocupă de aceste femei şi că legislaţia din România nu se bazează pe studii, pe documentaţii solide, ci pe părerile decidenţilor.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite