Magda Vasiliu: „Mai sunt două zile şi trec cele două săptămâni acordate Ministerului Sănătăţii pentru un proiect de debirocratizare. Aştept cu sufletul la gură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magda Vasiliu, prezentatoarea ştirilor Prima TV al cărei băieţel a fost diagnosticat recent cu cancer, reaminteşte, într-o nouă postare pe Facebook, că mai sunt doar două zile până la împlinirea termenului de două săptămâni acordat de prim-ministrul Mihai Tudose pentru ca ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, să vină cu un proiect de debirocratizare a sistemului de sănătate.

Cazul jurnalistei Magda Vasiliu, al cărei fiu de 8 ani a fost diagnosticat cu cancer şi care a povestit pe pagina sa de Facebook despre calvarul birocratic prin care este nevoită să treacă pentru a-şi lua concediu medical pentru îngrijirea copilului, a ajuns în atenţia premierului Mihai Tudose. Acesta l-a mustrat pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, căruia i-a cerut ca, în cel mult două săptămâni să vină cu un proiect prin care să debirocratizeze sistemul şi care să nu le mai pună bariere celor care se tratează în străinătate.

Jurnalista aminteşte, într-o postare pe pagina sa de Facebook de marţi seară, că mai sunt două zile până la împlinirea termenului dat de premier. Redăm mai jos integral postarea Magdei Vasiliu:

„Numai mâine nu-i poimâine... şi au trecut cele două săptămâni acordate Ministerului Sănătăţii pentru un proiect de debirocratizare. Aştept cumva cu sufletul la gură să văd cât suflet şi mai ales, câtă responsabilitate şi conştiinţă au cei responsabili. În aceste zile, doar la Roma sunt zeci de români veniţi cu copiii la tratament. Cei mai mulţi mi-au spus că sunt la Roma prin «mila sau înţelegerea angajatorului», pentru că soluţii pentru ei, odată plecaţi din România, nu există. Nu mai vorbesc de aberaţia cu vârsta copilului. La 6 ani şi 11 luni, mama poate sta în concediu cu el, la 7 ani şi o zi, nu se mai poate. Sunt aici fundaţii care evident că ajută, DAR PE BANI!! E o afacere şi asta, în bunul stil românesc. Ştiaţi că sunt mame din Timişoara care erau trimise să cumpere ace de seringă sau Betadină? Şi asta nu-i nimic. Din păcate, nu cunosc poveştile tuturor, dar vreau să le transmit celor responsabili că pentru copiii bolnavi de cancer timpul curge altfel şi într-o singură direcţie. Nu vreau vâlvă şi nici focuri de paie. Cu siguranţă, dacă nu aveam sprijinul, îndemnurile şi luciditatea soţului meu, Cosmin Stoian, nu-mi găseam forţa unei expuneri publice, mai ales că e vorba de copilul meu. Dar el mi-a spus, nu o dată, că pot vorbi în numele altor mame care-şi stăpânesc lacrimile pentru a le zâmbi, cu greu, copiilor lor bolnavi. Deci, să se facă joi“.

Victimele birocraţiei

Prezentatoarea TV Magda Vasiliu a reclamat că pentru a beneficia de concediul medical necesar îngrijirii fiului său, bolnav de cancer şi aflat la tratament în Italia, legislaţia românească o obligă să se prezinte personal la medicul de familie, lucru imposibil în situaţia sa, că are nevoie şi de un aviz al direcţiei sanitare, unde din nou este necesar să se prezinte, precum şi de un aviz al unui oncolog din România, copilul având documente medicale emise de medicii din străinătate. Toate acestea în condiţiile în care, la spitalul din Italia în care este internat fiul său, i s-a început tratamentul în absenţa cardului european de sănătate, replica funcţionarilor a fost că acesta nu este condiţionat de chestiuni birocratice.

Reacţia premierului

Şeful Guvernului i-a atras atenţia ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, asupra birocraţiei excesive din cadrul ministerului,  cu referire directă la cazul Magdei Vasiliu. „E public un caz care nu face altceva decât să atragă atenţia asupra birocraţiei care a ajuns la cote extreme şi în cadrul Ministerului Sănătăţii. Mai ales cei care se lovesc de această birocraţie sunt oameni bolnavi. Patru sute de mii de hârtii care trebuie plimbate de la medicul de familie la medicul specialist care trebuie să-I dea scrisoare medicală, care trebuie să-I dea reţetă nu ştiu cine, care trebuie să se ducă pe urmă la farmacie, dacă nu le are pe toate trebuie să se întoarcă să reia ciclul. Nu sunt sportivi de performanţă cei aflaţi în situaţia aceasta“, i-a spus premierul ministrului Sănătăţii.

Tudose i-a cerut lui Bodog ca în termen de două săptămâni să vină cu un proiect de lege pentru reducerea birocraţiei. „Nu se poate ca cineva care este la tratament în străinătate să fie nevoit să vină în ţară ca să demonstreze dincolo că e bolnav sau ceva de genul ăsta. Ce se întâmplă acum, pe anumite zone în Ministerul Sănătăţii, cred că ar putea să facă obiectul unor structuri din Ministerul Sănătăţii: psihiatrie, chestii de genul ăsta“, a mai spus Mihai Tudose.

Pe aceeaşi temă:

Magda Vasiliu a anunţat că băieţelul ei are cancer: „Când italienii îi fac copilului meu analize din 3 în 3 zile, România, ţara mea, îmi cere acte peste acte“

Birocraţie aberantă în cazul Magda Vasiliu. Calvarul obţinerii concediului medical pentru îngrijirea copilului. Premierul Tudose intervine

Magda Vasiliu, după ce a fost sunată de ministrul Sănătăţii: L-am întrebat ce şansă ar fi avut un copil dacă mama lui nu apărea la TV. Răspunsul a fost extrem de sincer

Magda Vasiliu, reacţie la comentariile lui Mugur Ciuvică: „Fiul meu e în scaun cu rotile de trei luni“

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri