Magda Vasiliu, reacţie la comentariile lui Mugur Ciuvică: „Fiul meu e în scaun cu rotile de trei luni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magda Vasiliu FOTO David Muntean
Magda Vasiliu FOTO David Muntean

Prezentatoarea Prima TV, Magda Vasiliu, a reacţionat după ce Mugur Ciuvică a spus într-o emisiune TV că fiul ei, Vlad, s-ar descurca singur în spital şi nu are nevoie de un părinte lângă el. Magda Vasiliu i-a răspuns acestuia pe Facebook: „Fiul meu e în scaun cu rotile de trei luni.“

Aflată în Italia, unde fiul ei în vârstă de şapte ani şi jumătate este tratat de cancer, Magda Vasiliu a arătat că nu poate să îşi ia concediu medical, pentru că legea din România o obligă să vină personal pentru a depune actele.

Cazul său a fost mediatizat, fiind comentat în cadrul mai multor emisiuni. Mugur Ciuvică a afirmat că micuţul s-ar descurca singur în spital şi nu are nevoie de un părinte lângă el. Reacţia lui Ciuvică a uimit-o pe prezentatoare, care i-a dat replica pe Facebook.

„Azi mi-am făcut timp şi am urmărit emisiunile care au tratat cazul meu. Le mulţumesc colegilor pentru susţinere. Dar m-a frapat teribil atitudinea d-lui Mugur Ciuvică. Eu l-am auzit spunând cu o degajare uluitoare că Vlad s-ar putea descurca şi fără mine în spital, în Italia. În primul rând, conform legii italiene, îmi e interzis să-mi las copilul singur în spital. În plus, din păcate, copilul meu nu s-a născut poliglot! E un copil de 7 ani şi jumătate care nu înţelege italiana şi nu se exprimă în italiană! Cum ar putea sta în spital singur? Cum? La spitalul din Roma toţi copiii, până la 18 ani, sunt permanent însoţiţi de părinţi! Dl. Ciuvică ştie, de exemplu, că până la o intervenţie chirurgicală programată peste o lună copilul meu nu are voie să stea în picioare sau să meargă? Copilul meu e în scaun cu rotile de trei luni de zile. Cum se duce la wc? Cum se spală? Cum îşi ia ligheanul ca să vomite după chimioterapie? La asta ar trebui să răspundă dl. Ciuvică, însă înainte de asta ar trebui să pună mâna să citească legile din ţări civilizate! Iar celor care-şi dau cu părerea şi spun că se face chimioterapie şi în România şi că nu trebuia să plec, le spun atât: Am plecat la îndemnul unor medici români, pe banii mei, cu un card european de sănătate la care am dreptul pentru că am cotizat!“, a scris pe pagina sa de Facebook prezentatoarea TV.

Magda Vasiliu s-a referit şi la legislaţia românească privind îngrijirea bolnavilor, care este total depăşită.

„Cât despre legile de la noi referitoare la îngrijirea copilului bolnav, nu prea e nimic decent de spus... Să-mi spună însă cei care au făcut actuala lege care e diferenţa între un copil de 6 ani şi 11 luni şi unul de 7 ani şi 2 zile. Eu n-o sesizez... Probabil nu mă duce capul... Pentru că o diferenţă trebuie să fie una substanţială chiar, din moment ce legea din România îi tratează complet diferit!“, a scris Magda Vasiliu.

Victimele birocraţiei

Prezentatoarea TV Magda Vasiliu a reclamat că pentru a beneficia de concediul medical necesar îngrijirii fiului său, bolnav de cancer şi aflat la tratament în Italia, legislaţia românească o obligă să se prezinte personal la medicul de familie, lucru imposibil în situaţia sa, că are nevoie şi de un aviz al direcţiei sanitare, unde din nou este necesar să se prezinte, precum şi de un aviz al unui oncolog din România, copilul având documente medicale emise de medicii din străinătate. Toate acestea în condiţiile în care, la spitalul din Italia în care este internat fiul său i s-a început tratamentul în absenţa cardului european de sănătate, replica funcţionarilor a fost că acesta nu este condiţionat de chestiuni birocratice.

„20 de ani în care am cotizat zdravăn la sistemul de asigurări de sănătate. 20 de ani în care am avut concediu medical o singură dată - 5 zile, pentru că mi-am rupt piciorul. În rest, analize făcute la particular, plătite, şi o singură naştere. Atât. Azi mă văd în situaţia incredibilă de a găsi o soluţie pentru a beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului. Vlad, băieţelul meu, a fost diagnosticat cu cancer acum 3 luni. De atunci sunt cu el la tratament în italia, o ţară care l-a primit instant“, îşi începe postarea Magda Vasiliu, precizând că „internarea de urgenţă a copilului nu a fost condiţionată de niciun act“.

Reacţia premierului

Şeful Guvernului i-a atras atenţia ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, asupra birocraţiei excesive din cadrul ministerului,  cu referire directă la cazul Magdei Vasiliu.

„E public un caz care nu face altceva decât să atragă atenţia asupra birocraţiei care a ajuns la cote extreme şi în cadrul Ministerului Sănătăţii. Mai ales cei care se lovesc de această birocraţie sunt oameni bolnavi. Patru sute de mii de hârtii care trebuie plimbate de la medicul de familie la medicul specialist care trebuie să-I dea scrisoare medicală, care trebuie să-I dea reţetă nu ştiu cine, care trebuie să se ducă pe urmă la farmacie, dacă nu le are pe toate trebuie să se întoarcă să reia ciclul. Nu sunt sportivi de performanţă cei aflaţi în situaţia aceasta“, i-a spus premierul ministrului Sănătăţii.

Tudose i-a cerut lui Bodog ca în termen de două săptămâni să vină cu un proiect de lege pentru reducerea birocraţiei.

„Nu se poate ca cineva care este la tratament în străinătate să fie nevoit să vină în ţară ca să demonstreze dincolo că e bolnav sau ceva de genul ăsta. Ce se întâmplă acum, pe anumite zone în Ministerul Sănătăţii, cred că ar putea să facă obiectul unor structuri din Ministerul Sănătăţii: psihiatrie, chestii de genul ăsta“, a mai spus Mihai Tudose.

Citeşte şi

Magda Vasiliu, după ce a fost sunată de ministrul Sănătăţii: L-am întrebat ce şansă ar fi avut un copil dacă mama lui nu apărea la TV. Răspunsul a fost extrem de sincer

Vedete


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri